Δεν είναι μόνο η εμφάνιση που μετρά, παρόλο που κυρίως είναι με αυτήν που ασχολούμαστε. Ο εγκέφαλος και η ψυχική μας υγεία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία και ευεξία μας και τελικά και στο πώς φαινόμαστε εξωτερικά.

Ο εγκέφαλός μας είναι ένα πολύπλοκο όργανο που όμως με απλούς τρόπους μπορούμε να το ενισχύσουμε. Ένας καλύτερα λειτουργικός εγκέφαλος μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε μια πιο ευτυχισμένη ζωή, ενισχύοντας τη συνολική υγεία μας. Μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το άγχος, να έχουμε πνευματική εγρήγορση, καλύτερη διάθεση, μνήμη και γνωστικές δεξιότητες.

Διαβάστε επίσης: Μειώνουμε το άγχος- Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό: 5 τρόποι για να τα καταφέρουμε

Ενισχύοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου μας- Φροντίζοντας την ψυχική μας υγεία

Διατροφή

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και στην ψυχική υγεία. Τρόφιμα που υποστηρίζουν φυσικά τον εγκέφαλο είναι μεταξύ άλλων τα λιπαρά (πλούσια σε Ωμέγα-3) ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος και οι σαρδέλες. Οι τροφές αυτές ενισχύουν τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων, τη μάθηση και τη μνήμη. Άλλα τρόφιμα ευεργετικά για τον εγκέφαλο είναι: τα βατόμουρα, το μπρόκολο, οι ξηροί καρποί και τα αυγά.

Ενυδάτωση

Συνήθως ξεχνάμε ότι το σώμα αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από νερό (πάνω από 70%). Η επαρκής ενυδάτωση υποστηρίζει τις θεμελιώδεις διεργασίες του σώματος και των ζωτικών οργάνων. Εάν δεν σας αρέσει το σκέτο νερό, προσπαθήστε να αυξήσετε την πρόσληψή του με αφεψήματα τσαγιού από βότανα και χαμομήλι. Ο κουρκουμάς είναι επίσης εξαιρετικός για τον εγκέφαλό μας και μπορεί να καταναλωθεί και ως τσάι.

Άσκηση

Η σωματική άσκηση βοηθά τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ψυχική μας υγεία με πολλούς τρόπους. Η σωματική δραστηριότητα 3 με 5 φορές την εβδομάδα αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειάς μας, βελτιώνει τη διάθεσή μας, ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας και συμβάλλει στην ενίσχυση της λειτουργίας των νευρικών κυττάρων.

Ύπνος

Εκτός από τα παραπάνω, ο καλός ύπνος και η ξεκούραση είναι καθοριστικής σημασίας για την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και για την ψυχική μας υγεία. Ο χρόνος ανάπαυσης βοηθά στην ορμονική ισορροπία και την αναγέννηση σε όλα τα επίπεδα.

Για να κοιμάστε καλύτερα:

  • Διατηρήστε την κρεβατοκάμαρά σας δροσερή, «άνετη» και τακτοποιημένη

Η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου σας. Η υπερβολική ακαταστασία μπορεί επίσης να προκαλέσει ανησυχία και άγχος. Τέλος, φροντίστε για την άνεσή σας. Ελέγξτε το στρώμα σας ώστε να είναι κατάλληλο για τις ανάγκες σας, βεβαιωθείτε ότι στηρίζετε το λαιμό και το σώμα σας στο σωστό μαξιλάρι και αλλάζετε σεντόνια τακτικά.

  • Απενεργοποιήστε όλα τα ψηφιακά gadgets και σβήστε τα φώτα

Έτσι, το μυαλό σας θα είναι απαλλαγμένο από περισπασμούς. Όταν σβήνουμε τα φώτα και τις οθόνες ο εγκέφαλος παίρνει το μήνυμα ότι είναι ώρα για ηρεμία και ξεκούραση.