Τα νοσήματα του στόματος, με κύριους εκπροσώπους την τερηδόνα και την ουλίτιδα, επηρεάζουν περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η καλή στοματική φροντίδα είναι αναγκαία συνθήκη για την καλή ομιλία, το ζεστό χαμόγελο, την πρόσληψη και απόλαυση της τροφής, καθώς και για την καλή μας διάθεση.

Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέρη της συνολικής μας υγείας, μια και μπορεί να επηρεάσει δεκάδες λειτουργίες του οργανισμού.

Εκτός από τη διατήρηση της υγείας των ούλων και των δοντιών, έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της υγείας του στόματος ενός ατόμου και της συνολικής του υγείας.

Σε σειρά ερευνών έχει διαπιστωθεί η σύνδεση μεταξύ της νόσου των ούλων και των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη αλλά και της πνευμονίας.

Εάν δεν αντιμετωπιστούν και θεραπευτούν η τερηδόνα ή τα προβλήματα των ούλων μπορεί να προκαλέσουν πόνο, να οδηγήσουν σε προβλήματα αυτοπεποίθησης, χαλάρωση ούλων, ακόμα και απώλεια δοντιών.

Με την κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα όμως, τόσο στο σπίτι όσο και στο οδοντιατρείο, μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνιση προβλημάτων και να διατηρήσετε το χαμόγελό σας υγιές και λαμπερό.

Μερικές από τις πιο χρήσιμες συμβουλές των ειδικών είναι να:

#Στοματική φροντίδα με τον κανόνα 2-2

Το βούρτσισμα των δοντιών αποτελεί την βασική συνήθεια για να διατηρήσουμε τα δόντια μας καθαρά.

Γι’ αυτό, οι ειδικοί προτείνουν να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά για να αποφύγετε τη συσσώρευση της πλάκας.

Για να κάνετε τον καθαρισμό πιο αποδοτικό, προσπαθήστε να αφιερώσετε 30 δευτερόλεπτα σε κάθε τεταρτημόριο του στόματός σας.

Κάντε μικρές κυκλικές κινήσεις για να καθαρίσετε όλες τις επιφάνειες της οδοντοστοιχίας, καθώς και κατά μήκος της γραμμής των ούλων, τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος.

#Κάνουμε νήμα καθημερινά

Συνιστάται να κάνετε νήμα κάθε βράδυ πριν από το βούρτσισμα για να αφαιρέσετε οτιδήποτε δεν μπορεί να αφαιρέσει η οδοντόβουρτσά σας, όπως τα μικρά υπολείμματα τροφής που μπορεί τελικά να εξελιχθούν σε τερηδόνα.

Οταν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, φροντίστε να το σύρετε πάνω και κάτω κατά μήκος ολόκληρου του δοντιού.

Μην αγνοείτε τα πιο στενά σημεία, μια και πρόκειται για τα πιο σημαντικά μέρη, καθώς η οδοντόβουρτσά σας δεν μπορεί να φτάσει σε αυτές τις περιοχές.

#Ανανεώνουμε την οδοντόβουρτσα τακτικά

Κατά γενικό κανόνα, η αλλαγή της οδοντόβουρτσας πρέπει να γίνεται κάθε 3 έως 6 μήνες ή όποτε εμφανίσει σημάδια φθοράς, καθώς δεν θα μπορεί να καθαρίσει επαρκώς την επιφάνεια των δοντιών ενώ μπορεί και να προκαλέσει βλάβη στα ούλα σας.

Η συχνή αντικατάστασή της σας επιτρέπει να τη διατηρήσετε και καθαρή. Πάντα να ξεπλένετε καλά την οδοντόβουρτσά σας και να την αφήνετε να στεγνώνει.

Θυμηθείτε επίσης να την αντικαταστήσετε εάν έχετε αρρωστήσει για να αποτρέψετε τυχόν βακτήρια να εισέλθουν και πάλι στον οργανισμό από το στόμα σας.

#Μην αναβάλλετε το check-up με τον οδοντίατρο

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να αποτρέψει προβλήματα πριν να ξεκινήσουν ή τουλάχιστον να σας δώσει την κατάλληλη ιατρική φροντίδα όσο το δυνατόν νωρίτερα, εφόσον δεν παραλείπετε τα τακτικά σας check-up.

Με τις τακτικές επισκέψεις δύο φορές τον χρόνο, χαρίζετε επίσης στα δόντια σας ενδελεχή επαγγελματικό καθαρισμό, αποτρέποντας τη συσσώρευση πλάκας ή πέτρας για υγιή ούλα και δυνατά δόντια.

#Επιλέγουμε τις κατάλληλες τροφές

Η αποφυγή ζαχαρούχων τροφίμων καθώς και η συμπερίληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των δοντιών σας.

Και ως extra bonus, το σώμα σας ωφελείται εξίσου. Μερικές από τις καλύτερες επιλογές αποτελούν τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα αμύγδαλα, το γιαούρτι και το τυρί.

#Δεν ξεχνάμε το στοματικό διάλυμα

Ενώ το στοματικό διάλυμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βούρτσισμα και το νήμα, μπορεί να συμπληρώσει αυτές τις πρακτικές για την καλύτερη δυνατή προστασία του στόματός σας, μια και συμβάλλει στη μείωση της δυσοσμίας και των οδοντικών προβλημάτων.

Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας ποιο στοματικό διάλυμα ταιριάζει καλύτερα στις δικές ανάγκες.

#Η ενυδάτωση είναι must

Γνωρίζατε ότι όταν πίνετε νερό φροντίζετε και τα δόντια σας;

Τα φιλικά προς τα δόντια σνακ όπως τα μήλα και το σέλινο μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το στόμα σας ενυδατωμένο και μην ξεχνάτε ότι ένα ενυδατωμένο στόμα είναι ένα υγιές στόμα.

Πίνοντας νερό, ξεπλένετε τα υπολείμματα τροφών και τα επιβλαβή βακτήρια, καταπολεμάτε την ξηροστομία, ενώ τα ιχνοστοιχεία και το φθόριο που περιλαμβάνει βοηθούν επίσης στην αποκατάσταση και στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών σας.