Οι ζωές μας είναι γρήγορες και εξαντλητικές και η επαγγελματική εξουθένωση έχει γίνει η νέα λέξη της μόδας. Το άγχος έχει γίνει κοινός παράγοντας και νιώθουμε ότι είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από αυτό.

Το ήπιο στρες εξακολουθεί να είναι διαχειρίσιμο, ωστόσο το χρόνιο στρες μπορεί να σας θέσει σε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης σωματικών και ψυχικών προβλημάτων υγείας.

Ακόμα χειρότερα, το συσσωρευμένο στρες μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική εξάντληση, η οποία είναι ένα αίσθημα συναισθηματικής κόπωσης και στέρησης ενέργειας ως συνέπεια του στρες από την εργασία ή την προσωπική ζωή ή και τα δύο.

Διαβάστε επίσης: 3 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγετε πριν τον ύπνο

Οι άνθρωποι που περνούν περιόδους συναισθηματικής εξάντλησης συχνά αισθάνονται κολλημένοι και νιώθουν ανίσχυροι απέναντι στα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή Και, αυτό το συναίσθημα δεν μένει μόνο στο μυαλό σας. Αρχίζει να εμφανίζεται στο σώμα σας με διάφορους τρόπους…

1. Πονοκέφαλοι

Ο πονοκέφαλος είναι αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου στρες, όταν το στρες συσπά τους μύες του αυχένα και του τριχωτού της κεφαλής. Αυτός ο τύπος μυϊκής σύσπασης μπορεί να είναι αποτέλεσμα χρόνιου στρες, κατάθλιψης, άγχους ή τραυματισμού στο κεφάλι.

2. Εγκεφαλική ομίχλη

Η σύγχυση, η λήθη, η έλλειψη εστίασης και πνευματικής διαύγειας είναι σημάδια υψηλής συναισθηματικής δυσφορίας.

3. Πόνοι στο στήθος

Όταν βρίσκεστε σε κατάσταση άγχους, ο εγκέφαλός σας αρχίζει να παράγει αδρεναλίνη και κορτιζόλη σε όλο το σώμα σας. Και αυτό μπορεί να σας προκαλέσει πόνο στο στήθος, εφίδρωση ή να προκαλέσει δύσπνοια.

4. Μυαλό που «τρέχει»

Οι επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις είναι πιο συχνές σε άτομα με αγχώδεις διαταραχές ή διάφορες άλλες ψυχικές ασθένειες που είναι αποτέλεσμα συναισθηματικής δυσφορίας.

5. Πόνοι στο σώμα

Ο πόνος σε διάφορα μέρη του σώματός σας, όπως η μυϊκή ένταση και οι πόνοι στο σώμα είναι συνηθισμένοι για τους ανθρώπους που περνούν συναισθηματικό πόνο.

6. Μούδιασμα

Το να αισθάνεστε μουδιασμένοι ή να μην μπορείτε να νιώσετε συναισθήματα είναι επίσης ένα σημάδι χρόνιας συναισθηματικής δυσφορίας. Το άτομο νιώθει μούδιασμα στο μυαλό και δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί τα συναισθήματα.

7. Ανησυχία

Ένα συναισθηματικά εξαντλημένο άτομο έχει ένα ασταθές αγωνιώδες μυαλό που δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί. Το άτομο νιώθει ότι δεν μπορεί να ελέγξει και να ηρεμήσει τον εαυτό του.

8. Δυσκολίες στην αναπνοή

Η δύσπνοια είναι συνηθισμένο φαινόμενο για τα άτομα που έχουν περάσει σοβαρό συναισθηματικό πόνο.

9. Προβλήματα συγκέντρωσης

Ένα συναισθηματικά εξαντλημένο άτομο δεν είναι συγκεντρωμένο και αντιμετωπίζει προβλήματα στην εργασία ή σε άλλες πτυχές της ζωής.

10. Αλλαγές στην όρεξη και την πέψη

Αυτό περιλαμβάνει σημάδια όπως καούρα, ναυτία, δυσπεψία, διάρροια, στομαχόπονο και απώλεια/αύξηση της όρεξης.

11. Διαταραγμένη και ακατάστατη εικόνα του ύπνου

Το υψηλό στρες μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένο ύπνο, δυσκολία στον ύπνο ή ύπνο σε «δόσεις». Η απώλεια ύπνου πυροδοτεί την παραγωγή κορτιζόλης στον οργανισμό, η οποία διαταράσσει περαιτέρω τον ύπνο.