Η έγκαιρη διάγνωση αποδεικνύεται σωτήρια όταν μιλάμε για τον καρκίνο του μαστού. Αυτή περιλαμβάνει τον προγραμματισμό τακτικών εξετάσεων των μαστών, τακτικές μαστογραφίες αλλά και αυτοεξέταση του μαστού σε μηνιαία βάση.

Ενώ η ηλικία έναρξης προληπτικών εξετάσεων για τις γυναίκες ήταν τα πενήντα έτη, η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (USPSTF) δημοσίευσε ένα προσχέδιο σύστασης που προτείνει οι γυναίκες να υποβάλλονται σε έλεγχο για καρκίνο του μαστού από την ηλικία των 40 ετών.

Διαβάστε επίσης: Καρκίνος του μαστού: Πώς συνδέεται το έντερο με την εξάπλωσή του;

Οι ειδικοί έχουν επίσης δηλώσει ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση για το πώς ο προσυμπτωματικός έλεγχος με υπερηχογράφημα μαστού ή μαγνητική τομογραφία θα μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες με πυκνούς μαστούς να ανιχνεύσουν νωρίτερα τον καρκίνο.

Γιατί ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού σε μικρότερη ηλικία είναι ωφέλιμος

Η ηλικία που οι γυναίκες θα πρέπει να ξεκινούν τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια.

Ο κίνδυνος εμφάνισης αρχίζει να αυξάνεται μετά την ηλικία των 40 ετών. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά ήδη τις τακτικές μαστογραφίες για γυναίκες στην ηλικία των 40 ετών.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά στις γυναίκες να ξεκινούν ετήσιους προληπτικούς ελέγχους μεταξύ 40 και 44 ετών και να κάνουν ετήσιες μαστογραφίες ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Ο προγενέστερος προληπτικός έλεγχος ευθυγραμμίζεται με τις κατευθυντήριες γραμμές του Comprehensive Cancer Network, που συνιστούν οι γυναίκες να υποβάλλονται σε αξιολόγηση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού στην ηλικία των 25 ετών, με ετήσιες μαστογραφίες να ξεκινούν από την ηλικία των 40 ετών, εάν θεωρείται ότι διατρέχουν μέσο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, αναφέρουν οι ειδικοί.