Εάν θέλουμε να χάσουμε κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να πέσουμε στην παγίδα μιας crash diet, δηλαδή μιας πολύ αυστηρής και εξαντλητικής δίαιτας. Και ενώ αυτές οι δίαιτες μπορεί να παρέχουν βραχυπρόθεσμα οφέλη απώλειας βάρους, δεν αποτελούν μια ενδεδειγμένη επιλογή.

Κι αυτό διότι όταν κάνουμε μια τέτοια δίαιτα για να χάσουμε βάρος, η πρόσληψη των θερμίδων που λαμβάνουμε περιορίζονται απότομα και κατά πολύ και αποκλείονται ολόκληρες ομάδες τροφίμων με απαραίτητα για την υγεία μας θρεπτικά συστατικά. Σαν αποτέλεσμα, εκθέτουμε τον οργανισμό μας σε σοβαρούς κινδύνους για το σώμα, το μυαλό αλλά και την ψυχική μας υγεία.

Διαβάστε επίσης: Βάρος: Το μυστικό βρίσκεται στην πρωτεΐνη

Οι κίνδυνοι για την υγεία από τις εξαντλητικές δίαιτες

Διατροφικές ελλείψεις

Οι crash diets όπως είπαμε περιορίζουν σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις. Το σώμα χρειάζεται ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών για να λειτουργεί σωστά, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων και άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και ο χαλκός.

Όταν ακολουθείτε μια γρήγορη δίαιτα, μπορεί να στερείτε από τον οργανισμό σας όλα όσα χρειάζεται για να εκτελέσει τις λειτουργίες του και να τον εκθέσετε σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Επιβράδυνση του μεταβολισμού

Δεδομένου ότι οι crash diets μπορούν επίσης να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων πρέπει να γίνονται μόνο υπό την επίβλεψη γιατρού.

Όταν καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που απαιτεί το σώμα σας, αυτό μπαίνει σε μια κατάσταση λιμοκτονίας, η οποία επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας για να εξοικονομήσει ενέργεια. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα, καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στην πρόσληψη χαμηλών θερμίδων και αποθηκεύει τελικά περισσότερο λίπος.

Αφυδάτωση

Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τις εν λόγω δίαιτες είναι ότι ο υπέρμετρος περιορισμός των θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Όταν δεν καταναλώνετε αρκετά υγρά, το σώμα σας αφυδατώνεται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας. Η αφυδάτωση μπορεί να εκδηλωθεί με πονοκέφαλο, ζάλη, κόπωση και δυσκοιλιότητα, μεταξύ άλλων.

Απώλεια μυϊκής μάζας

Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν περιορίζεται η πρόσληψη θερμίδων, το σώμα αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του μυϊκού ιστού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυών, η οποία μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στην υγεία.

Πέτρες στη χολή

Οι δίαιτες αυτές μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης πετρών στη χολή λόγω του ότι όταν χάνουμε βάρος γρήγορα, το σώμα μας παράγει περισσότερη χοληστερόλη. Οι πέτρες στη χολή μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνες και μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους.

Αλλαγές στη διάθεση

Όταν περιορίζετε την πρόσληψη θερμίδων, το σώμα παράγει λιγότερη σεροτονίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εναλλαγές της διάθεσης, ακόμα και κατάθλιψη. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τη διατήρηση της δίαιτας μακροπρόθεσμα και μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική ποιότητα της ζωής σας.

Προβλήματα στο δέρμα και τα μαλλιά

Η έλλειψη τροφής μπορεί να φανεί στα μαλλιά σας αφού μπορεί να τα κάνει θαμπά και ξηρά. Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος… λιμοκτονώντας, αυτό ενέχει επίσης τον κίνδυνο απώλειας μαλλιών. Μια εξαντλητική δίαιτα, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί τελικά να επηρεάσει και το δέρμα σας, αφήνοντάς το αφυδατωμένο και άτονο.

Ακολουθήστε το στο Google News