Η πρωτεΐνη είναι ένας συνδυασμός διαφόρων αμινοξέων που αποτελούν όλους τους δομικούς ιστούς του σώματος. Για τους λάτρεις της υγείας και της φυσικής κατάστασης, η πρωτεΐνη είναι το νούμερο ένα συστατικό λόγω της ικανότητάς της να χτίζει και να διατηρεί μυϊκή μάζα.

Ωστόσο, παρέχει και πολλά άλλα οφέλη. Συμβάλλει στη βελτίωση του ελέγχου της όρεξης και στην απώλεια σωματικού λίπους. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών όχι μόνο ωφελεί την άλιπη μάζα σώματος αλλά συμβάλλει στη μείωση των αποθεμάτων λίπους. Πως;

Η πρωτεΐνη έχει πολύ υψηλή θερμογόνο δράση που σημαίνει ότι χρειάζεται σημαντική ποσότητα θερμίδων κατά την πέψη της. Επιπλέον, είναι σχεδόν αδύνατο η πρωτεΐνη να μετατραπεί σε λίπος.

Διαβάστε επίσης: Αφυδάτωση και μεταβολισμός: Πώς σχετίζονται;

Τι έδειξε νέα μελέτη

Πέραν των όσων πλεονεκτημάτων αναφέραμε, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε το γιατί η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης είναι μια παρέμβαση που μπορεί να ωφελήσει την υγεία και τη σύσταση του σώματός μας.

Αυτή η μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα μιας διατροφής υψηλής σε πρωτεΐνη (1,8g/kg) έναντι μίας χαμηλής σε πρωτεΐνη (0,8-1g/kg) που ακολούθησαν 47 γυναίκες για 12 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια των εβδομάδων αυτών οι γυναίκες έκαναν μηδενική σωματική δραστηριότητα. Οι γυναίκες ήταν υγιείς, έπρεπε να έχουν ποσοστό σωματικού λίπους 30%, και να είναι μεταξύ 30-60 ετών.

Μετά από 12 εβδομάδες, η ομάδα που κατανάλωνε υψηλότερες ποσότητες πρωτεΐνης έχασε κατά μέσο όρο 2 κιλά σωματικού λίπους και απέκτησε 3 κιλά μυικής μάζας ενώ δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στην άλλη ομάδα.

Οι συγκεκριμένες γυναίκες δηλαδή, έχασαν σωματικό λίπος και κέρδισαν μυς με μηδέν άσκηση. Το μόνο που έκαναν ήταν να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης.

Βέβαια, αυτό, σε καμιά περίπτωση δε μειώνει τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης για την καλή συνολική μας υγεία και ευεξία και δε σημαίνει ότι η σωματική δραστηριότητα δε βοηθά σημαντικά σε τομείς, όπως η καρδιαγγειακή υγεία, που από μόνο του ένα συστατικό, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης, δεν μπορεί.

Επίσης, όλα εξαρτώνται από το σωματικό βάρος του κάθε ανθρώπου και τους προσωπικούς του δείκτες υγείας.

Πόση πρωτεΐνη συνίσταται να καταναλώνουμε

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά οι ενήλικες γυναίκες να καταναλώνουν περίπου 48 g πρωτεΐνης την ημέρα και οι ενήλικες άνδρες περίπου 56 g.

Προσοχή στην υπερκατανάλωση!

Οι μύες χρησιμοποιούν όσα αμινοξέα χρειάζονται για μυϊκή ανάπτυξη, διατήρηση ή επισκευή. Όταν αυτές οι απαιτήσεις καλύπτονται, τα επιπλέον αμινοξέα μπορούν να αποθηκευτούν στον οργανισμό ως λίπος, να μετατραπούν σε γλυκόζη για ενέργεια ή να χρησιμοποιηθούν ως ενεργειακό υπόστρωμα. Η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης δεν είναι ευεργετική και μόνο ένας διατροφολόγος μπορεί να σας συμβουλέψει για το πώς θα προσλάβετε την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Θα πρέπει πάντα να τηρούνται τα όρια του δείκτη μάζας σώματος ώστε να είναι φυσιολογικός ανάλογα την περίσταση. Η μακροχρόνια υπερκατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις, όπως:

  • Προβλήματα στα νεφρά.
  • Προβλήματα στο συκώτι.
  • Προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.