Ενώ το τρέξιμο είναι ξεκάθαρα μια από τις πιο δημοφιλείς cardio ασκήσεις, μπορεί να επηρεάσει διάφορα σημεία του σώματος, όπως η επιδερμίδα, με τρόπους που δεν έχετε προβλέψει.

Είναι γνωστό ότι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, τον εγκέφαλο, το σώμα αλλά και την καρδιά σας. Το τρέξιμο μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία, να ενισχύσει τα οστά και τις αρθρώσεις, να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους και να μειώσει το στρες.

Διαβάστε επίσης: Περπάτημα ή τρέξιμο; Τι είναι καλύτερο για την καρδιά

Ωστόσο, αυτή η μορφή κίνησης μπορεί επίσης να επηρεάσει την εμφάνισή σας και με… δυσμενή τρόπο. Αυτό στο οποίο αναφερόμαστε είναι γνωστό και ως «πρόσωπο του δρομέα» («runner’s face»), που ενώ δεν επηρεάζει όλους τους δρομείς μεγαλύτερων ή και μικρότερων αποστάσεων, καλό είναι να γνωρίζετε τι μπορείτε να κάνετε για να το αποφύγετε.

Τι είναι το «πρόσωπο του δρομέα»

Το «πρόσωπο του δρομέα» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει χαρακτηριστικές αλλαγές του δέρματος στο πρόσωπο που μπορεί να βιώσουν πολλοί δρομείς μεγάλων ή μικρότερων αποστάσεων και σε εξωτερικούς χώρους με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μερικά χαρακτηριστικά του προσώπου του δρομέα περιλαμβάνουν το πιο τραχύ, χαλαρό γεμάτο ρυτίδες και κουρασμένο δέρμα με κουρασμένο βλέμμα και με μια γενικότερη πιο κουρασμένη όψη του προσώπου και της επιδερμίδας.

Πώς προκαλείται από το τρέξιμο

Το τρέξιμο ως σωματική δραστηριότητα δεν προκαλεί αλλαγή της υφής ή της ελαστικότητας της επιδερμίδας, επισημαίνουν οι ειδικοί. Αντίθετα, η αλλαγή του σχήματος του προσώπου ή της υφής του δέρματος μπορεί να αποδοθεί σε συνδυασμό με την αυξημένη απώλεια βάρους ή το χαμηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και την βλάβη από τον ήλιο από χρόνια έκθεση.

Το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων και άλλες μορφές άσκησης μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους και χαμηλότερο σωματικό λίπος, ωστόσο, με την απώλεια βάρους ορισμένες φορές μπορεί να παρατηρηθεί και αλλαγή στην δομή του προσώπου ή στην σφριγηλότητα της επιδερμίδας.

Το τρέξιμο έξω, ειδικά για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, εκθέτει το πρόσωπο σε επιβλαβείς ακτίνες UV. Εάν τρέχετε έξω χωρίς αντηλιακή προστασία, μπορεί να προκληθούν ρυτίδες, κηλίδες από τον ήλιο, αποχρωματισμός, χαλάρωση ή πάχυνση του δέρματος.

Πώς θα το αποφύγετε

Εάν απολαμβάνετε το τρέξιμο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την εμφάνιση του προσώπου του δρομέα. Μερικές χρήσιμες μέθοδοι, περιλαμβάνουν:

  • Φορέστε αντηλιακό καθημερινά: Φοράτε αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF τουλάχιστον 30 ή περισσότερο για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες UV και την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία όταν τρέχετε σε εξωτερικούς χώρους. Επιλέξτε αντηλιακό που να είναι ανθεκτικό στο νερό και στον ιδρώτα και προσπαθήστε να το ανανεώνετε ανά δύο ώρες.
  • Αποφύγετε το τρέξιμο στον ήλιο: Αν μπορείτε, προσπαθήστε να τρέχετε σε περιόδους που ο ήλιος είναι λιγότερο δυνατός, όπως νωρίς το πρωί ή το βράδυ. Αποφύγετε το τρέξιμο κατά τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας, από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, δοκιμάστε να τρέξετε σε μια διαδρομή ή μονοπάτι που έχει σκιά.
  • Εφαρμόστε ενυδατική κρέμα κάθε μέρα: Εφαρμόστε την ενυδατική σας κρέμα το πρωί και το βράδυ για να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο αλλά και για να διατηρήσετε την ελαστικότητά του.
  • Φοράτε κατάλληλη αντηλιακή προστασία: Εκτός από την εφαρμογή αντηλιακού, μπορείτε να φοράτε καπέλα με φαρδύ γείσο, γυαλιά ηλίου και άλλα αντιηλιακά ρούχα κατά τη διάρκεια του τρεξίματός σας. Έτσι θα έχετε πρόσθετη προστασία στο πρόσωπο, τα αυτιά, το λαιμό και το δέρμα σας από τις ακτίνες UV.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα: Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει το δέρμα σας και να συμβάλει στην πρόωρη γήρανση.
  • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή: Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άφθονα θρεπτικά συστατικά όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, παντζάρια, μπρόκολο και μούρα μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του υγιούς δέρματος και στη βελτίωση της κυτταρικής αναγέννησης.
  • Μείνετε καλά ενυδατωμένοι: Πίνετε άφθονο νερό, ειδικά μετά την άσκηση, για να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο και να διατηρήσετε την υγρασία και την ελαστικότητα του δέρματός σας.