Από τις εναλλασσόμενες «μόδες» διατροφής μέχρι τις παρανοήσεις σχετικά με το πώς να τρώτε πιο υγιεινά για να πετύχετε τους στόχους αδυνατίσματος, πολυάριθμοι παράγοντες κάνουν τη διατροφή να φαίνεται περίπλοκη (και ίσως ακόμη και αδύνατη).

Αλλά η υγιεινή διατροφή δεν θα έπρεπε να είναι τόσο μπερδεμένη. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει μια μέθοδος ή ένας μαγικός κατάλογος κατευθυντήριων γραμμών που θα μας κάνει όλους να πετύχουμε αυτόματα τους στόχους υγείας, να νιώσουμε περισσότερη ενέργεια, να καθαρίσει το δέρμα μας και να χάσουμε βάρος.

Επιπλέον, μια υπερβολικά περιοριστική δίαιτα δεν είναι ποτέ βιώσιμη -όταν τρώμε από ένα μέρος περιορισμού, δεν θα νιώσουμε ποτέ ικανοποιημένοι. Το φαγητό πρέπει να είναι τόσο απολαυστικό όσο και θρεπτικό.

Διαβάστε επίσης: Flexitarian διατροφή: «Plant based» χωρίς να εγκαταλείψετε το κρέας

Δοκιμάστε τους παρακάτω τρόπους για να τρώτε πιο υγιεινά, τους οποίους μπορείτε να τηρήσετε μακροπρόθεσμα (και κανένας από αυτούς δεν είναι να περιορίσετε μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων).

1. Φάτε φυλλώδη λαχανικά με δύο γεύματα την ημέρα

Από το σπανάκι μέχρι τη ρόκα τα φυλλώδη λαχανικά είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Επιπλέον, είναι τόσο εύκολο να μπουν «κρυφά» στα γεύματα. Δοκιμάστε να τα προσθέσετε και σε smoothies.

2. Βρείτε φυτικές εναλλακτικές λύσεις για τα αγαπημένα σας φαγητά

Αν δεν σας αρέσουν οι σαλάτες, μην τρώτε σαλάτες! Το να αναγκάζετε τον εαυτό σας να τρώει βαρετά γεύματα θα οδηγήσει υπερβολικές λιγούρες και, το χειρότερο από όλα, σε μια ζωή που δεν σας ικανοποιεί.

Αντί να τρώτε φαγητά που δεν σας αρέσουν, γίνετε δημιουργικοί με πιο υγιεινές εκδοχές των αγαπημένων σας φαγητών. Δοκιμάστε να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά ή να κάνετε πιο υγιεινές απλές αλλαγές, όπως ζυμαρικά με ρεβίθια.

3. Κάντε τις ώρες των γευμάτων «ιερές»

Η υγιεινή διατροφή δεν έχει να κάνει μόνο με το τι τρώτε, αλλά και με το πώς. Σε έναν κόσμο όπου τα γεύματα είναι συχνά στο πόδι και το fast food βρίσκεται σε κάθε γωνία, ξεχνάμε ότι το φαγητό δεν είναι μόνο για να επιβιώσουμε.

Η ώρα του γεύματος χρησιμεύει ως υπενθύμιση για να σταματήσουμε, να επιβραδύνουμε και να απολαύσουμε. Σκεφτείτε να κάνετε ένα διάλειμμα, να κλείσετε την τηλεόραση, να αφήσετε το τηλέφωνό σας στην άκρη και να κάνετε κάθε γεύμα μια ευκαιρία να χαλαρώσετε και να είστε προσεκτικοί.

4. Εφοδιαστείτε με ποτά που σας κάνουν καλό

Ξέρετε ήδη να πίνετε νερό και να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα ζαχαρούχα ροφήματα. Μπορείτε να δοκιμάσετε να πιείτε έναν πράσινο χυμό ή να αντικαταστήσετε το τυπικό αναψυκτικό σας με ανθρακούχο νερό, μέντα και λεμόνι.

5. Προσθέστε φρούτα στο πρωινό σας

Τα φρούτα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, μέταλλα και φυτικές ίνες. Προέρχονται από τη γη– το σώμα μας είναι προορισμένο να τα τρώει.

6. Προσθέστε βότανα-μυρωδικά σε κάθε γεύμα

Ένας άλλος εύκολος τρόπος για να εισάγετε φρέσκα προϊόντα είναι να προσθέτετε βότανα σε κάθε γεύμα. Ενώ τα βότανα συνήθως θεωρούνται γαρνιτούρα, στην πραγματικότητα είναι φυλλώδη χόρτα γεμάτα θρεπτικά συστατικά και ποικίλα οφέλη για την υγεία. Επιπλέον, κάνουν τα πάντα να έχουν πιο νόστιμη γεύση.

7. Ακούστε τα συνθήματα πείνας του σώματός σας

Αντί να αναγκάζετε τον εαυτό σας να τρώει τρία γεύματα την ημέρα ή πέντε μικρά γεύματα την ημέρα, βρείτε την ποσότητα, τον χρόνο και τη μέθοδο φαγητού που λειτουργεί καλύτερα για το σώμα και τον τρόπο ζωής σας. Επικεντρωθείτε στο να τροφοδοτείτε το σώμα σας με την απαραίτητη ενέργεια.

8. Πασπαλίστε τα πάντα με σπόρους

Οι σπόροι όπως το chia, ο λιναρόσπορος και οι κολοκυθόσποροι περιέχουν μεγάλη ποικιλία βιταμινών, αντιοξειδωτικών και μετάλλων όπως ασβέστιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.

9. Συμπεριλάβετε περισσότερες τροφές πλούσιες σε νερό στη διατροφή σας

Η κατανάλωση τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι το μυστικό για μακροχρόνια, διαρκή ενυδάτωση (και μια φωτεινή από μέσα λάμψη), καταναλώνοντας φυτά όπως οι ντομάτες, τα αγγούρια, το μαρούλι και τα μούρα, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

10. Δοκιμάστε ένα νέο λαχανικό κάθε εβδομάδα

Προκαλέστε τον εαυτό σας να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό λαχανικό που δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ πριν. Το να δοκιμάσετε ή να μαγειρέψετε κάτι νέο όχι μόνο θα κάνει τα γεύματά σας πιο συναρπαστικά, αλλά μια μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων σημαίνει επίσης μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

11. Γεμίστε το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου σας με τρόφιμα από τη γη

Απλά βεβαιωθείτε ότι η πλειονότητα του πιάτου σας προέρχεται από τη γη (αντί από ένα εργοστάσιο), είτε αυτό μοιάζει με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως βρώμη, ρύζι και κινόα), είτε με ξηρούς καρπούς και σπόρους.

12. Προσθέστε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας

Οι φυτικές ίνες είναι το μέρος των τροφίμων που το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει, οπότε περνούν από ολόκληρο το πεπτικό σας σύστημα και βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του.

13. Φάτε το ουράνιο τόξο

Τα φυτά παίρνουν τα χρώματά τους από τα αντιοξειδωτικά, οπότε είναι λογικό να τρώτε όλα τα χρώματα για να παρέχετε στον οργανισμό σας όλα τα αντιοξειδωτικά, σωστά; Είναι ο ευκολότερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε άφθονα φυτοθρεπτικά συστατικά και όλο το φάσμα των βιταμινών, των μετάλλων και των αμινοξέων.