Το άγχος στη δουλειά οδηγεί σε συνολικά κακή ποιότητα ζωής αφού επηρεάζει τους ανθρώπους δυσμενώς, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Η ενσυνειδητότητα στο χώρο εργασίας είναι ένα σημαντικό στοιχείο που μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα το άγχος, να αναπτύξετε την ικανότητα να συνειδητοποιείτε αρνητικά συναισθήματα και να τα διαχειρίζεστε κατάλληλα. Σαν αποτέλεσμα, θα μπορείτε να παραμένετε ήρεμοι, παρόντες, με επίγνωση του εαυτού σας και σε εγρήγορση.

Εξασκώντας την ενσυνειδητότητα, το εργασιακό άγχος μπορεί τελικά να αντικατασταθεί από εργασιακή ικανοποίηση

Διαβάστε επίσης: Σωματική υγεία: Όταν ατονεί… «παρασύρει» και την ψυχική

Mindfulness για να διαχειριστείτε το άγχος στη δουλειά

Κατά τη διάρκεια μιας πολυάσχολης εργάσιμης ημέρας, η εύρεση χρόνου για την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας μπορεί να φαίνεται δύσκολη. Ευτυχώς όμως, οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας μπορεί να είναι πολύ σύντομες, από το να πάρετε μια βαθιά ανάσα μέχρι απλά να κοιτάξετε το χώρο γύρω σας και να συνειδητοποιήσετε το πού βρίσκεστε.

Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία του νευρικού συστήματος και στην ενεργοποίηση του εγκεφάλου έτσι ώστε να μπορεί κανείς να παίρνει συνειδητές αποφάσεις αντί να αντιδρά ρομποτικά σε διάφορες καταστάσεις.

Κάντε μια παύση- Πάρτε μια ανάσα

Ο εγκέφαλός συχνά χάνεται σε σκέψεις. Όταν μπαίνετε στον αυτόματο πιλότο και κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, δεν μπορείτε να αντιληφθείτε πλήρως τις ευκαιρίες και τις επιλογές που σας παρουσιάζονται.

Δοκιμάστε κάθε φορά που χτυπάει το τηλέφωνό σας στη δουλειά, αντί να το ελέγξετε, πρώτα να πάρετε μια ανάσα και να κοιτάξετε το περιβάλλον γύρω σας. Αυτό σας επιτρέπει να κάνετε ένα μικρό βήμα πίσω και να σκεφτείτε αντί να αντιδράσετε αυτόματα στις απαιτήσεις, τα καθήκοντα και τις προκλήσεις που προκύπτουν συνεχώς.

Ολοκληρώστε μία εργασία τη φορά

Ενώ το multitasking κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο παραγωγικοί, στην πραγματικότητα είναι αναποτελεσματικό. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να κάνει πολλές εργασίες μαζί και η παραγωγικότητα μειώνεται κατά πολύ κατά τη διαδικασία αυτή.

Κάνοντας μία εργασία τη φορά, μπορείτε να εστιάσετε και να εξασκήσετε την προσοχή σας σε αυτήν. Η απενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων περισπασμών, δηλαδή η σίγαση του τηλεφώνου σας, η αποσύνδεση από έναν λογαριασμό email που δεν χρησιμοποιείτε ενεργά, κ.λπ., βοηθά ουσιαστικά.

Μπορείτε επίσης μεταξύ των εργασιών να τεντωθείτε, να πάρετε βαθιές αναπνοές ή να πάτε μια γρήγορη βόλτα.

Εξάσκηση στην ευγνωμοσύνη

Αντίθετα με το να εστιάζετε και να μένετε σε κάτι που έχει πάει στραβά στη δουλειά, η άσκηση της ευγνωμοσύνης σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα και έχει θετικό αντίκτυπο στη δημιουργικότητά σας, την υγεία, τις εργασιακές σχέσεις και την ποιότητα της εργασίας σας. Το να έχετε επίγνωση του τι πάει καλά στη δουλειά σας αλλά και γενικότερα στη ζωή σας βοηθά τελικά συνολικά στο να βελτιώσετε τη στάση σας.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε να εστιάζετε σε πτυχές της δουλειάς σας που δεν σας αρέσουν, σκεφτείτε κάτι για το οποίο είστε ευγνώμονες. Ίσως μια φιλία που έχετε αναπτύξει με έναν συνάδελφο ή την ικανοποίηση από την ολοκλήρωση ενός δύσκολου έργου.

Πρακτική αποδοχή

Το να είσαι ενσυνείδητος σημαίνει να αποδέχεσαι την παρούσα στιγμή όπως ακριβώς είναι.

Όταν κάτι πάει στραβά στη δουλειά, η καλύτερη πορεία δράσης είναι να αποδεχτείτε την κατάσταση, να μιλήσετε με τους κατάλληλους ανθρώπους, να μάθετε από τα λάθη σας και να προχωρήσετε μπροστά. Η αποδοχή μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή, προσωπική ανάπτυξη και αυτοβελτίωση.