Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για το άσθμα – μια χρόνια πάθηση που δυσκολεύει την αναπνοή – υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να περιορίσετε τη δύσπνοια και το βήχα που το συνοδεύουν.

Η διαχείριση των συμπτωμάτων του άσθματος σας επιτρέπει να έχετε μια δραστήρια ζωή και επίσης συμβάλλει στην πρόληψη της επιδείνωσης της νόσου. Μπορεί, επίσης, να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να βελτιώσει τη συνολική υγεία των πνευμόνων.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: Όσα αποκαλύπτουν τα μαλλιά σας για αυτήν

Και ενώ τα συνταγογραφούμενα φάρμακα παίζουν μεγάλο ρόλο, υπάρχουν και φυσικές θεραπείες για το άσθμα που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι.

Αποφύγετε ή περιορίστε την έκθεση στους παράγοντες που πυροδοτούν το άσθμα σας

Οι αλλεργίες και το άσθμα συμβαδίζουν. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το να μυρίζετε ανοιξιάτικα άνθη ή ακόμη και να ανάβετε το αρωματικό κερί μπορεί να πυροδοτήσει τις αλλεργίες σας και με τη σειρά του να επιδεινώσει το άσθμα σας.

Θέλετε να αποφεύγετε πράγματα που μπορεί να ερεθίσουν τους πνεύμονες. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζείτε σε μια φούσκα. Ο στόχος είναι απλώς να ελέγχετε το περιβάλλον σας όσο περισσότερο μπορείτε:

  • Κρατήστε τα κατοικίδια μακριά από το υπνοδωμάτιο: Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να γίνει ένα καταφύγιο. Το άσθμα μπορεί επίσης να είναι χειρότερο τη νύχτα (όταν βρίσκεστε στο υπνοδωμάτιό σας και κοιμάστε) για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της θέσης ύπνου και της έκθεσης σε αλλεργιογόνα.
  • Διατηρήστε την υγρασία υπό έλεγχο: Επιδιώξτε ένα επίπεδο υγρασίας κάτω του 50%, σύμφωνα με το Ίδρυμα Άσθματος και Αλλεργίας της Αμερικής. Αυτό θα αποτρέψει τη μούχλα και το ωίδιο.
  • Απαλλαγείτε από τη σκόνη: Το σκούπισμα (συμπεριλαμβανομένων των χώρων κάτω από τα έπιπλα), το ξεσκόνισμα και γενικά η διατήρηση της καθαριότητας του χώρου σας θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τη σκόνη, το τρίχωμα και άλλα κοινά αλλεργιογόνα.
  • Αποφύγετε τον καπνό: Το να καπνίζετε εσείς ο ίδιος είναι προβληματικό, αλλά το ίδιο ισχύει και για το να βρίσκεστε κοντά σε άλλους που καπνίζουν και να εκτίθεστε σε παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους η απώλεια βάρους θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι χρήσιμη για το άσθμα. Οι λόγοι αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Εάν έχετε επιπλέον βάρος στο σώμα σας, μειώνεται η ποσότητα που μπορεί να διαστέλλεται και να συστέλλεται ο θώρακάς σας. Δηλαδή, αν έχετε περισσότερο λίπος στο στήθος σας, το σώμα σας θα καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να διαστέλλει και να συστέλλει τους πνεύμονές σας. Με λιγότερο βάρος, το έργο αυτό είναι ευκολότερο.
  • Η παχυσαρκία φαίνεται να μειώνει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για το άσθμα, σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία.
  • Ορισμένες από τις παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η κατάθλιψη και η άπνοια ύπνου, σχετίζονται επίσης με πιο σοβαρά συμπτώματα άσθματος.

Προσαρμόστε τη ρουτίνα γυμναστικής σας στις ανάγκες σας

Μην αφήνετε το άσθμα να σας εμποδίσει από την άσκηση. 

  • Μην παραλείπετε την προθέρμανση και το χαλάρωμα: Θα πρέπει να ξεκινάτε αργά και να χαλαρώνετε αργά, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine.
  • Σκεφτείτε το περιβάλλον σας: Οι αλλεργίες μπορεί να παίζουν ρόλο στα συμπτώματα άσθματος που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μπορεί να μην φταίει η δραστηριότητα (τρέξιμο, άρση βαρών κ.λπ.), αλλά μάλλον ένα περιβάλλον που ευνοεί την αλλεργία.
  • Αναπνεύστε από τη μύτη: Με τον τρόπο αυτό ο αέρας που εισέρχεται στους πνεύμονές σας θα είναι πιο ζεστός και πιο υγρός, σύμφωνα με την Mayo Clinic.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι: Η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος, σύμφωνα με μελέτη του Οκτωβρίου 2019 στο Journal of Exercise Rehabilitation.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η γιόγκα μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική συμπληρωματική θεραπεία για άτομα με ήπιο ή μέτριο άσθμα, συμβάλλοντας στη βελτίωση των συμπτωμάτων και της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής, σύμφωνα με μια μετα–ανάλυση του Φεβρουαρίου 2023 στο Complementary Therapies in Clinical Practice. 

Οι βελτιώσεις στα συμπτώματα του άσθματος λόγω της γιόγκα μπορεί να είναι σχετικά χαμηλές, αλλά σημειώστε ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη γιόγκα είναι επίσης χαμηλοί, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH).

Διαχειριστείτε το άγχος σας

Το αίσθημα άγχους ή τα έντονα συναισθήματα, μπορεί επίσης να πυροδοτήσουν συμπτώματα άσθματος, σύμφωνα με το Ίδρυμα Άσθματος και Αλλεργίας της Αμερικής. Το γέλιο και το κλάμα μπορεί να το επιδεινώσουν. Η διαχείριση του άγχους σας βοηθά να αποφύγετε τις κρίσεις άσθματος που προκαλούνται από το άγχος.

Δοκιμάστε αυτές τις τακτικές:

  • Άσκηση: Ανάμεσα στα πολλά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας είναι και η μείωση του στρες.
  • Mindfulness και διαλογισμός: Η συνειδητή αναπνο βοηθά στη μείωση των ποσοστών του στρες. Οι τεχνικές χαλάρωσης, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες, σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία. Για τα άτομα με άσθμα, ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και της χρήσης βραχυπρόθεσμων φαρμάκων για το άσθμα, σύμφωνα με συστηματική ανασκόπηση του Ιουλίου 2018 στο Journal of Asthma.
  • Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο: Όταν είστε υπερβολικά κουρασμένοι, είναι πιο δύσκολο να διαχειριστείτε στρεσογόνες καταστάσεις, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Προσπαθήστε να έχετε τις συνιστώμενες επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ.