Το καρπούζι εκτός από απολαυστικό, φαίνεται πως είναι και εξαιρετικά θρεπτικό. Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, η κατανάλωση καρπουζιού θα μπορούσε βοηθήσει στην αύξηση της συνολικής πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και στην καλύτερη ποιότητα της διατροφής, ευνοώντας τον οργανισμό με πολλούς τρόπους, όπως προστατεύοντας από τις καρδιακές παθήσεις.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν δεδομένα από τους κύκλους της αμερικανικής Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES) 2003–2018. Όπως αναφέρουν, οι άνθρωποι που κατανάλωναν καρπούζι είχαν μεγαλύτερη πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων διαιτητικών ινών, μαγνησίου, καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α, καθώς και λυκοπένιο και άλλα καροτενοειδή.

Αυτό υποδηλώνει ότι το καρπούζι μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών καθώς και την ποιότητα της διατροφής τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, αναφέρουν οι ερευνητές.

Όσα μας προσφέρει το καρπούζι

Το καρπούζι είναι γεμάτο νερό και δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λιπαρά, αποτελώντας «πηγή» απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων. Η κατανάλωση καρπουζιού συνδέεται με τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία:

  • Χαμηλή αρτηριακή πίεση.
  • Μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη.
  • Μειωμένος μυϊκός πόνος (γρηγορότερη ανάκαμψη).

Η κατανάλωση καρπουζιού έχει επίσης συνδεθεί με την καλύτερη πέψη, τη βελτιωμένη υγεία του δέρματος και τα χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής.

Τα θρεπτικά συστατικά σε 100 γρ καρπούζι σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής περιλαμβάνουν:

  • Θερμίδες: 30
  • Νερό: 91%
  • Πρωτεΐνη: 0,6 γρ
  • Υδατάνθρακες: 7,6 γραμμάρια
  • Σάκχαρα: 6,2 γρ
  • Φυτικές ίνες: 0,4 γρ
  • Λίπος: 0,2 γρ

Γιατί προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις

Το καρπούζι ενισχύει τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο. Έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο και ως εκ τούτου δεν προκαλεί απότομες διακυμάνσεις των επιπέδων του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα οφέλη για την καρδιά, προκύπτουν από ένα φυτικό αντιοξειδωτικό που περιέχει, το λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι το θρεπτικό συστατικό που δίνει τη ροζ ή κόκκινη χρωστική ουσία σε ορισμένα φρούτα.

Έρευνες αναφέρουν ότι το λυκοπένιο σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου ή πρόωρου θανάτου από καρδιακή νόσο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ένα και μισό φλιτζάνι καρπούζι περιέχει περίπου 9 έως 13 χιλιοστόγραμμα λυκοπένιο.