Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου έχουν συχνά τη φήμη ότι ζουν με δίαιτα από κατεψυγμένα γεύματα ζεσταμένα σε φούρνο μικροκυμάτων και ενεργειακά ποτά. Ενώ αυτές οι αμφισβητήσιμες αποφάσεις συνήθως αποδίδονται στον φοιτητικό τρόπο ζωής, μια νέα μελέτη τονίζει τη σημασία της εγκατάλειψης αυτών των συνηθειών μετά την αποφοίτηση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο British Columbia Okanagan υποστηρίζουν ότι οι κακές διατροφικές συνήθειες που καθιερώνονται κατά τη διάρκεια του Πανεπιστημίου μπορούν να συμβάλουν σε μελλοντικά προβλήματα υγείας χρόνια ή και δεκαετίες αργότερα – όπως η παχυσαρκία, οι αναπνευστικές ασθένειες και η κατάθλιψη.

Η Dr. Joan Bottorff, καθηγήτρια της Νοσηλευτικής Σχολής του UBCO, είναι μία από τους πολλούς διεθνείς ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη που αξιολόγησε τις διατροφικές συνήθειες των φοιτητών.

Διαβάστε επίσης: Έντερο: Πώς η ζάχαρη επιδεινώνει την υγεία

Σχεδόν 12.000 φοιτητές ιατρικής από 31 πανεπιστήμια της Κίνας έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα. Αυτό είχε ως στόχο να προσδιορίσει τη σχέση μεταξύ των διατροφικών συμπεριφορών, της παχυσαρκίας και διαφόρων ασθενειών.

Με ποιες ασθένειες συνδέεται η κακή διατροφή των φοιτητών;

Ο Dr. Bottorff εξηγεί ότι πολλοί ενήλικες διαμορφώνουν κακές διατροφικές συνήθειες κατά τη διάρκεια των φοιτητικών τους χρόνων, οι οποίες καταλήγουν να διατηρούνται για δεκαετίες.

Γνωρίζουμε ότι πολλοί φοιτητές καταναλώνουν γεύματα υψηλής θερμιδικής αξίας μαζί με ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι τέτοιου είδους διατροφικές συμπεριφορές μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία.

Με επικεφαλής τον Dr. Shihui Peng της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Jinan της Κίνας, η μελέτη αυτή είχε ως στόχο να διαπιστώσει μια σαφή σχέση μεταξύ των κακών διατροφικών συνηθειών και των μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των κρυολογημάτων και της διάρροιας.

«Υπήρξαν βιοϊατρικές έρευνες που υποστηρίζουν επίσης αυτή τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και μολυσματικών ασθενειών, και πιο πρόσφατα αυτό σχετίζεται με το COVID-19», προσθέτει η Bottorff. Τα παχύσαρκα άτομα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρότερα αποτελέσματα.

Οι λόγοι που έχουν προσφερθεί για αυτή την αυξημένη ευπάθεια περιλαμβάνουν διαταραχή της αναπνοής από την πίεση του επιπλέον βάρους και φτωχότερες φλεγμονώδεις και ανοσολογικές αποκρίσεις.

Η τυπική διατροφή των φοιτητών που αποτελείται από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή θερμίδες μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμο πρόβλημα. Ταυτόχρονα, το στρες και το άγχος μπορούν να προκαλέσουν υπερκατανάλωση τροφής. Είναι, επίσης, γνωστό ότι η υπερκατανάλωση τροφής οδηγεί σε στρες και κατάθλιψη.

«Η ουσία εδώ είναι ότι δεν πρέπει να αγνοούμε αυτό το μοτίβο κινδύνου μεταξύ των νέων στο πανεπιστήμιο. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ένα σημαντικό μέρος των φοιτητών έχει ανθυγιεινή διατροφή. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας που δεν αφορούν μόνο χρόνιες αλλά και μολυσματικές ασθένειες», υπογραμμίζει.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Preventive Medicine Reports.