Μόλις μπήκε ο Ιούνιος και ίσως αναρωτιέστε πόσο πρέπει να περπατήσετε για να δείτε οφέλη για την υγεία σας. Αν είστε αρχάριοι στο περπάτημα ή δεν έχετε πολύ χρόνο, ποιος πρέπει να είναι ο στόχος σας για τον ημερήσιο αριθμό βημάτων και πόσο συχνά πρέπει να τον πετυχαίνετε;

Νέες έρευνες δείχνουν ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να πετυχαίνετε το στόχο σας κάθε μέρα για να βελτιώσετε την υγεία σας. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι 8.000 βήματα μόλις μία ή δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετά για να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου σε διάστημα 10 ετών.

Η έμπνευση για τη μελέτη ήταν οι άνθρωποι που έχουν χρόνο να περπατήσουν ως άσκηση μόνο το Σαββατοκύριακο, λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dr. Kosuke Inoue, επιδημιολόγος χρόνιων ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία.

Διαβάστε επίσης: Αναπνοή: Πώς να την ελέγξετε κατά τη διάρκεια της προπόνησης

«Παρόλο που πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα περισσότερα ημερήσια βήματα συνδέονταν με σταθερή μείωση του κινδύνου θνησιμότητας λόγω όλων των αιτιών και καρδιαγγειακής θνησιμότητας μέχρι περίπου 8.000 ημερήσια βήματα, συνειδητοποιήσαμε ότι λείπουν στοιχεία σχετικά με τα οφέλη για την υγεία από το εντατικό περπάτημα μόνο λίγες ημέρες την εβδομάδα», εξήγησε.

Η μελέτη

Για τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα που είχαν προηγουμένως συλλεχθεί για τις Εθνικές Έρευνες Υγείας και Διατροφής του 2005 και του 2006. Αυτές οι μακροχρόνιες εθνικά αντιπροσωπευτικές έρευνες διεξάγονται από ερευνητές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 3.101 συμμετέχοντες για τους οποίους οι έρευνες είχαν δεδομένα επιταχυνσιόμετρου που παρακολουθούσαν τα καθημερινά τους βήματα για μία εβδομάδα, καθώς και δεδομένα θνησιμότητας για τουλάχιστον 10 χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 50 ετών, περίπου οι μισοί ήταν γυναίκες.

Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που περπατούσαν τουλάχιστον 8.000 βήματα μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε 10 χρόνια.

Υπήρχαν 75 θάνατοι από τους 532 συμμετέχοντες που περπατούσαν τουλάχιστον 8.000 βήματα μόνο μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα. Και υπήρξαν 107 θάνατοι μεταξύ 1.937 συμμετεχόντων που περπατούσαν 8.000 βήματα τρεις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα.

Όσοι περπατούσαν τέσσερις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα δεν είδαν περαιτέρω μείωση του κινδύνου θνησιμότητας. Και δεν χρειαζόταν να είναι ακριβώς 8.000 βήματα: Οι ερευνητές είδαν τα ίδια οφέλη, σε γενικές γραμμές, όταν οι συμμετέχοντες περπατούσαν οπουδήποτε μεταξύ 6.000 και 10.000 βημάτων.

Οι συμμετέχοντες που έκαναν 8.000 ή περισσότερα βήματα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να μην έχουν καπνίσει ποτέ, να μην έχουν παχυσαρκία, να μην έχουν κινητικούς περιορισμούς και να μην έχουν άλλες παθήσεις, όπως διαβήτη και υπέρταση. 

Αν και η μελέτη έχει τους περιορισμούς της, ο Inoue εξήγησε ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά «δεδομένου ότι η έλλειψη χρόνου είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την άσκηση στη σύγχρονη κοινωνία».

Υποδηλώνουν ότι «για τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην τακτική άσκηση, η επίτευξη των συνιστώμενων ημερήσιων βημάτων μόνο μερικές ημέρες την εβδομάδα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία», υπογράμμισε.