Τα γαλακτοκομικά συχνά καταδικάζονται ως η βασική αιτία πολλών προβλημάτων που σχετίζονται με το έντερο, αλλά οι γαστρεντερολόγοι λένε ότι δεν αξίζουν απαραίτητα την κακή φήμη που συχνά παίρνουν.

Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για όσους έχουν δυσανεξία ή αλλεργία στα γαλακτοκομικά. Γιατί, όμως, τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν τη φήμη ότι πειράζουν το στομάχι; Πράγματι, δεν είναι όλες οι γαλακτοκομικές τροφές ίδιες – ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία του εντέρου.

Ο προσδιορισμός των καλύτερων τύπων γαλακτοκομικών προϊόντων για την υγεία του εντέρου εξαρτάται από μερικούς σημαντικούς παράγοντες: Την περιεκτικότητα σε προβιοτικά, τα επίπεδα λακτόζης, την παραγωγή, τις μεθόδους επεξεργασίας και τις ατομικές ανοχές σε ορισμένα είδη γαλακτοκομικών.

Διαβάστε επίσης: Μνήμη: Προστατέψτε την με… φλαβανόλες

Η λακτόζη είναι το φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και τα άτομα που έχουν δυσανεξία, μπορεί να παρουσιάσουν πεπτικές ενοχλήσεις όταν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε γενικές γραμμές, πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα σκληρά τυριά, έχουν φυσικά χαμηλότερα επίπεδα λακτόζης λόγω της διαδικασίας ζύμωσης, γεγονός που τα καθιστά πιο εύπεπτα. 

Ακολουθούν πέντε φιλικά προς το έντερο γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία πληρούν τρία σημαντικά κριτήρια: Είναι εύπεπτα, προάγουν το υγιές μικροβίωμα του εντέρου και δεν προκαλούν πεπτικά προβλήματα.

1. Γιαούρτι

Το πρώτο στη λίστα είναι το γιαούρτι. Αλλά όχι οποιοδήποτε είδος – είναι απαραίτητο να περιέχει ζωντανές καλλιέργειες ωφέλιμων βακτηρίων (ή αλλιώς προβιοτικά), τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου.

Αυτά μπορούν να προωθήσουν την υγεία του εντέρου βελτιώνοντας την πέψη, ενισχύοντας την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και υποστηρίζοντας την ισορροπία των βακτηρίων.

Όταν επιλέγετε γιαούρτι να θυμάστε όσο πιο απλό, τόσο το καλύτερο. Η επεξεργασία και τα πρόσθετα που υπάρχουν σε ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου με αρνητικό τρόπο.

Για παράδειγμα, ορισμένα αρωματισμένα γιαούρτια ή γαλακτοκομικά επιδόρπια μπορεί να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, τεχνητά γλυκαντικά ή πρόσθετα που μπορούν να διαταράξουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε φλεγμονή ή πεπτικά προβλήματα.

2. Κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα προϊόν γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση και είναι πλούσιο σε προβιοτικά. Περιέχει συνήθως έναν συνδυασμό στελεχών βακτηρίων που συμβάλουν σε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

3. Τυρί Cottage

Το τυρί cottage είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και περιέχει μικρές ποσότητες ωφέλιμων βακτηρίων. Είναι επίσης εύπεπτο.»Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες στα γαλακτοκομικά τρόφιμα μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία του εντέρου.

Οι γαλακτοκομικές πρωτεΐνες είναι πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας που περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα. Αυτές μπορούν να προωθήσουν τον κορεσμό, να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την επισκευή των μυών και να συμβάλουν στη συνολική υγεία του εντέρου.

4. Τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση

Ορισμένοι τύποι τυριών, όπως το τσένταρ, το γκούντα και το ελβετικό, υποβάλλονται σε διαδικασία ζύμωσης, η οποία αυξάνει τα προβιοτικά και ενισχύει τα οφέλη τους για την υγεία του εντέρου. Συμβάλουν στην παραγωγή ευεργετικών για το έντερο λιπαρών οξέων.

Χρησιμεύουν ως πηγή ενέργειας για τα κύτταρα που επενδύουν το παχύ έντερο, υποστηρίζουν την ακεραιότητα του φραγμού του εντέρου και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

5. Γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη

Αυτά τα προϊόντα είναι πιο εύπεπτα επειδή η λακτόζη (σάκχαρο του γάλακτος) έχει αφαιρεθεί ή διασπαστεί – χωρίς να υπάρχει συμβιβασμός στη γεύση.