Η καταρροή, ο κνησμός της μύτης, του στόματος και του λαιμού, τα ερεθισμένα, υγρά ή κόκκινα μάτια, το επίμονο φτάρνισμα είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που προκαλούν οι εποχικές αλλεργίες, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητά μας.

Πόσο σίγουροι είστε όμως, ότι τα διαχειρίζεστε σωστά και ότι δεν εκτίθεστε ακούσια σε παράγοντες που μπορεί να τα εντείνουν; Μερικά από τα πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε, σύμφωνα με τους ειδικούς, περιλαμβάνουν:

Τροφές με πρωτεΐνες παρόμοιες με την γύρη

Εάν φτερνίζεστε και έχετε καταρροή, μπορεί επίσης να εντείνετε τα συμπτώματα σας εξαιτίας των φρούτων και των λαχανικών που τρώτε. Αυτό οφείλεται στο σύνδρομο γύρης-τροφίμων, γνωστό και ως σύνδρομο στοματικής αλλεργίας.

Πρόκειται για αντίδραση υπερευαισθησίας που μπορεί να συμβεί όταν μερικοί άνθρωποι τρώνε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή μπαχαρικά.

Οι πρωτεΐνες στα κυτταρικά τοιχώματα της γύρης, όπως εξηγούν ειδικοί, είναι τόσο παρόμοιες βιοχημικά με εκείνες στα κυτταρικά τοιχώματα ορισμένων τροφίμων που το σώμα μπερδεύει την τροφή ως αλλεργιογόνο.

Διαβάστε επίσης: Εποχικές αλλεργίες: Μήπως προκαλούνται από όσα τρώτε;

Φακοί επαφής

Όταν τα επίπεδα της γύρης είναι ιδιαίτερα αυξημένα ίσως είναι καλύτερο να φοράτε τα γυαλιά σας και όχι τους φακούς επαφής. «Εάν παγιδευτεί γύρη στα μάτια σας και παραμείνει εκεί λόγω των φακών, μπορεί συμπτώματα όπως η φαγούρα, να ενταθούν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Ντέιβιντ Ρόζενστρεϊτς, πικεφαλής του τμήματος Αλλεργίας και Ανοσολογίας στο Ιατρικό Κολλέγιο Albert Einstein.

Οι μαλακοί φακοί επαφής είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην απορρόφηση αερομεταφερόμενων ερεθιστικών ουσιών, όπως η γύρη ή ο καπνός, επειδή είναι διαπερατοί.

Αυξημένες αλλεργίες και λόγω… στρες

Το στρες μπορεί, μεταξύ άλλων, να σας κάνει πιο επιρρεπείς στις εποχικές αλλεργίες. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Molecular Sciences, οι ορμόνες που σχετίζονται με το στρες – όπως η κορτιζόλη – διεγείρουν την παραγωγή των κυττάρων που σχετίζονται με την αλλεργική φλεγμονή στη μύτη.

Τα καλά νέα είναι ότι την λύση στο πρόβλημα μπορεί να την δώσει η χαλάρωση. «Όταν δεν αισθάνεστε καλά και είστε ανήσυχοι, τότε είναι που τα συμπτώματά σας τείνουν να είναι χειρότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Ντέιβιντ Ρόζενστρεϊτς.

Άρωμα και κεριά

Οι τεχνητές έντονες οσμές, που μπορεί να υπάρχουν σε αρώματα ή αρωματικά κεριά, μπορεί να ερεθίσουν την επένδυση των βλεφάρων και τις ρινικές οδούς, αναφέρουν οι ειδικοί.

Είτε βρίσκεστε σε ένα πολυκατάστημα είτε περπατάτε στο δρόμο, είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγετε κάθε μυρωδιά. Επομένως η καλύτερη στρατηγική είναι να εξαλείψετε αυτούς τους ερεθιστικούς παράγοντες από το σπίτι.