Αν και το πράσινο τσάι συνδέεται με ιατρικά οφέλη σε μέρη της Ασίας εδώ και χιλιάδες χρόνια, η ευρεία υιοθέτηση των πλεονεκτημάτων του ροφήματος από την Αμερική, μαζί με την υιοθέτηση άλλων ανατολικών πεποιθήσεων και πρακτικών, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός, είναι πολύ πιο πρόσφατη.

Μόνο στις δεκαετίες του 1960 και 1970 το πράσινο τσάι άρχισε να μπαίνει στη ζωή μας. Σήμερα, το τσάι είναι το πιο ευρέως καταναλισκόμενο ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό.

Διαβάστε επίσης: Μνήμη: Προστατέψτε την με… φλαβανόλες

Μπορεί να βρεθεί σε περίπου 8 στα 10 νοικοκυριά, σύμφωνα με την Ένωση Τσαγιού της Νέας Υόρκης. Κάθε ημέρα, πάνω από 159 εκατομμύρια Αμερικανοί πίνουν τσάι – ενώ το πράσινο τσάι συγκεκριμένα είναι το αγαπημένο είδος για πολλούς.

Τι είναι το πράσινο τσάι;

Το πράσινο τσάι είναι μία από τις χιλιάδες ποικιλίες τσαγιού. Είναι γνωστό για τη βελτίωση της πνευματικής εγρήγορσης, την ανακούφιση από πεπτικά συμπτώματα και πονοκεφάλους και την προώθηση της απώλειας βάρους, σύμφωνα με το National Institutes of Health Center for Complementary and Integrative Health.

Προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis – το ίδιο φυτό από το οποίο προέρχονται τα άλλα δύο πιο δημοφιλή είδη τσαγιού στην Αμερική, δηλαδή το μαύρο και το oolong. Για την παραγωγή πράσινου τσαγιού, τα φύλλα του φυτού αχνίζονται, τηγανίζονται και αποξηραίνονται.

Πόσο καλό είναι για την υγεία;

Σε αντίθεση με πολλά βοτανικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, υπάρχουν πολυάριθμες κλινικές δοκιμές που αποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει μετρήσιμα οφέλη για την υγεία.

Αυτά περιλαμβάνουν τη βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία, λιγότερα γαστρεντερικά (GI) συμπτώματα, ενισχυμένο μεταβολισμό, ακόμη και μειωμένη κακοσμία του στόματος.

Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης υγιεινές βιοδραστικές ενώσεις, όπως οι πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι φυσικές ενώσεις που είναι εξαιρετικές για τη μείωση της φλεγμονής και των χρόνιων ασθενειών.

Είναι πλούσιο σε διάφορα ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως η L-θεανίνη και το EGCG, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και βοηθά στην απώλεια βάρους. Και οι έρευνες δείχνουν ότι η L-θεανίνη είναι χρήσιμη στην ανακούφιση από τις διαταραχές του στρες, στη βελτίωση της διάθεσης και στον καλύτερο ύπνο.

Μπορώ να πίνω κάθε μερά;

Το National Institutes of Health Center for Complementary and Integrative Health, σημειώνει ότι όταν το πράσινο τσάι καταναλώνεται ως ρόφημα, «πιστεύεται ότι είναι ασφαλές όταν χρησιμοποιείται σε ποσότητες έως και 8 φλιτζάνια την ημέρα».

Παρόλα αυτά, το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη, μια ένωση γνωστή για τη διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, πονοκεφάλους, αφυδάτωση, ζάλη και εξάρτηση.

Πέρα από το να είστε προσεκτικοί με την περιεκτικότητα του πράσινου τσαγιού σε καφεΐνη, πρέπει να προσέχετε τις θερμίδες από την προσθήκη ζάχαρης και κρέμας στο ρόφημα. Ο καθένας μας έχει ένα μοναδικό μικροβίωμα του εντέρου, αλλά αν σας αρέσει το πράσινο τσάι και συμφωνεί με το σώμα και το μυαλό σας, απολαύστε το άφοβα.