Σαν ένας μυθικός σούπερ ήρωας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα συνεχώς ελέγχει και αμύνεται απέναντι σε κάθε απειλή, όπως οι ιοί ή τα βακτήρια ενώ αναλαμβάνει δράση εάν τελικά αρρωστήσετε για να βοηθήσει τον οργανισμό να ξεπεράσει την μόλυνση όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Η πρωτοφανής πανδημία της covid-19 μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμένει σε φόρμα κι ενώ δεν υπάρχει μια θαυματουργή τροφή, η διατροφή σας συνολικά μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξή του.

Ποιες τροφές αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό;

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, παρέχει επαρκείς ποσότητες βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες A, E, C, D, ψευδάργυρο και σίδηρο και μπορεί να υποστηρίξει βέλτιστα το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ωστόσο, μια δίαιτα χωρίς αυτά και με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας.

Για να το βοηθάτε να αποδίδει τα μέγιστα, οι τροφές που θα ήταν καλύτερο να αποφύγετε, περιλαμβάνουν:

#Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Δεδομένου ότι η πλειονότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού σας βρίσκεται εντός του λεμφοειδούς ιστού που επενδύει το έντερο, είναι σημαντικό να περιορίσετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, οι οποίοι γενικά είναι «πλούσιοι» σε ζάχαρη και στερούνται φυτικών ινών, που είναι εξαιρετικά ευεργετικές για την υγεία του εντέρου.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Allergy, οι διαιτητικές ίνες υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα με δύο διαφορετικούς τρόπους.

Αρχικά ο υγιής εντερικός φραγμός λειτουργεί ως πρωταρχικός αμυντικός μηχανισμός ενάντια στα βακτήρια και τους ιούς στα τρόφιμα που τρώτε. Δεύτερον, τα βακτήρια του εντέρου παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs) ζυμώνοντας τις φυτικές ίνες στο φαγητό σας. Αυτά συμβάλλουν στην ρύθμιση της λειτουργίας των κυττάρων του ανοσοποιητικού σας, έτσι ώστε να λειτουργούν σωστά όταν αντιμετωπίζουν μια ιογενή ή βακτηριακή απειλή.

#Ζαχαρώδη ροφήματα

Είναι γνωστό ότι οι υπερβολικές ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης δεν ευνοούν την υγεία. Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, ιδιαίτερα μέσω των ροφημάτων, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον οργανισμό και να συμβάλλει σε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Human Immunology, η υπερβολική πρόσληψη φρουκτόζης αλλάζει τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου σας, με αποτέλεσμα τα ευεργετικά στελέχη των βακτηρίων να μην μπορούν να ευδοκιμήσουν. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν επίσης να αλλάξουν τη διαπερατότητα του εντέρου, συμβάλλοντας στη χρόνια φλεγμονή.

#Τηγανιτά

Τα τηγανητά τρόφιμα έχουν υψηλότερα τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs). Αυτές οι ενώσεις μπορεί να εμφανιστούν κατά το μαγείρεμα, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες όπως το τηγάνισμα.

Στοιχεία, όπως επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, αναφέρει ότι τα AGEs μπορεί να σχετίζονται αυξημένη φλεγμονή και ασθενέστερο εντερικό φραγμό που μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.