Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο σε σχέση με τους άνδρες, πιθανότατα επειδή ορισμένοι παράγοντες όπως οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή ενδεχόμενες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τις θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο για νεφρική βλάβη.

Δεδομένου ότι η νεφρική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από άλλες παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ουρικής αρθρίτιδας, της νόσου των οστών και της καρδιακής νόσου, οι στρατηγικές πρόληψης είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες παθήσεις που μπορεί να απειλούν την υγεία μας.

Διαβάστε επίσης: Αϋπνία: Αυξάνει κατά 50% τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Παράγοντες που συμβάλλουν σε περισσότερα νεφρικά προβλήματα στις γυναίκες

Ορμονικές διακυμάνσεις

Οι γυναικείες αναπαραγωγικές ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των νεφρών λόγω των διακυμάνσεών τους κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις των νεφρών, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Η εγγύτητα της ουρήθρας στον πρωκτό και το μικρότερο μήκος της ουρήθρας στις γυναίκες διευκολύνει τα βακτήρια να «ταξιδέψουν» στην ουροδόχο κύστη, συμβάλλοντας έτσι στον αυξημένο κίνδυνο.

Επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη

Μελέτες έχουν δείξει ότι καταστάσεις υγείας όπως η προεκλαμψία και ο διαβήτης κύησης μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη νεφρική λειτουργία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμβάλλοντας δυνητικά σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικής νόσου.

Ποιοι τύποι νεφρικών παθήσεων είναι συχνότεροι στις γυναίκες

Χρόνια νεφρική νόσος

Σύμφωνα με μελέτες, η χρόνια νεφρική νόσος είναι η όγδοη κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες και τις βλάπτει κατά 2% περισσότερο από τους άνδρες.

Πέτρες στα νεφρά

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες, ειδικά όσες ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 18 έως 39 ετών, είναι στατιστικά πιο ευαίσθητες στο να εμφανίσουν πέτρες στα νεφρά λόγω διατροφικών συνηθειών, παχυσαρκίας, ορμονικών παραγόντων και της ανατομίας όπως προαναφέραμε του ουροποιητικού τους συστήματος. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο κίνδυνος αυξάνεται περισσότερο εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών, της αυξημένης απορρόφησης ασβεστίου και της μειωμένης πρόσληψης υγρών.

Στρατηγικές πρόληψης

Οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι, η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η ενυδάτωση και μια ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε νάτριο και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους μπορούν να προλάβουν ή να βοηθήσουν στην διαχείριση τέτοιων προβλημάτων.

Επιπροσθέτως, οι ασκήσεις πυελικού εδάφους μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου σχετικών νεφρικών προβλημάτων.

*Εν κατακλείδι

Ενώ τα προβλήματα στα νεφρά μπορεί να επηρεάσουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, ορισμένοι παράγοντες θέτουν τις γυναίκες σε αυξημένο κίνδυνο. Οι υγιεινές επιλογές ως προς τη διατροφή και τον συνολικό τρόπο ζωής και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των γυναικών και να αποτρέψουν μακροχρόνιες επιπλοκές.