Όλοι έχουμε αισθανθεί τουλάχιστον έναν τύπο της (σωματική) για να μην αναφερθούμε στις έντονες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην καθημερινότητά μας η ψυχική. Ο λόγος, φυσικά για την κούραση, που εμφανίζεται όταν έχουμε εξαντλήσει τα επίπεδα της ενέργειάς μας.

Και τότε συνήθως αναρωτιόμαστε: Χρειάζομαι ξεκούραση και ύπνο ή μήπως χαλάρωση μέσα από την μετακίνηση ή την γυμναστική; Ενώ οι παράγοντες που θα πρέπει να σκεφτείτε για να καταλήξετε στην τελική σας απόφαση είναι πολλοί, ο δρ Τοντ ΜακΓκράθ, ειδικός αθλητικής ιατρικής επισημαίνει ότι ο ύπνος θα πρέπει να είναι πάντα η πρώτη σας προτεραιότητα.

Ο ποιοτικός ύπνος «διώχνει» την κούραση

Με απλά λόγια, το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα χωρίς ύπνο. Έτσι, εάν δεν λαμβάνετε τις συνιστώμενες ώρες ποιοτικού μη διακοπτόμενου ύπνου, η γυμναστική δεν μπορεί στην πραγματικότητα να σας βοηθήσει να το αντισταθμίσετε.

Διαβάστε επίσης: Γιατί νιώθω και σήμερα υπερβολική κούραση;

Τα οφέλη της άσκησης είναι σημαντικά περιορισμένα εάν το σώμα σας δεν είναι αρκετά ξεκούραστο για να μπορεί να  αναρρώσει από την άσκηση.

Επομένως, το πρώτο σας βήμα για να αυξήσετε την ενέργειά σας θα πρέπει να είναι ο καλός και ποιοτικός ύπνος κάθε βράδυ.

Και αν είστε βέβαιοι ότι ο ύπνος σας είναι αρκετός αλλά εξακολουθείτε να αισθάνεστε κουρασμένοι την επόμενη ημέρα, τότε η άσκηση μπορεί να είναι η καλύτερη μέθοδος για να έχετε περισσότερη ενέργεια.

Η γυμναστική όμως ενισχύει την ενέργειά σας άμεσα

Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά την σωματική δραστηριότητα μας βοηθούν να αισθανθούμε άμεσα ξύπνιοι και σε εγρήγορση.

Μακροπρόθεσμα, η τακτική γυμναστική, ιδιαίτερα η αερόβια άσκηση – αν και η προπόνηση με αντιστάσεις είναι εξίσου σημαντική – αυξάνει τον κυτταρικό μεταβολισμό, σύμφωνα με τον δρ Τοντ ΜακΓκράθ, ο οποίος σας βοηθά να αισθάνεστε λίγο πιο ενεργητικοί καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.

Ο εύκολος τρόπος για να επιλέξετε

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν ο ύπνος ή η άσκηση είναι το πιθανό… αντίδοτο για τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας είναι να προσδιορίσετε εάν κοιμάστε αρκετά κάθε βράδυ, δηλαδή τουλάχιστον επτά ώρες.

Εάν όχι, είναι καλύτερο να δώσετε προτεραιότητα στον ύπνο σας αντί σε μια πρωινή προπόνηση. Εάν κοιμάστε αρκετά, τότε η η αύξηση της σωματικής σας δραστηριότητας (με έμφαση στην αερόβια άσκηση) μπορεί να οδηγήσει τόσο σε άμεσες όσο και σε συνεχείς βελτιώσεις μακροπρόθεσμα.