Αν και συνήθως το ξεχνάμε, οι γοφοί πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του σώματος. Είναι αρκετά δυνατοί για να παρέχουν σταθερότητα ενώ ταυτόχρονα μας επιτρέπουν ελευθερία κινήσεων. Ακόμα και για τις πιο απλές κινήσεις που κάνουμε καθημερινά, όπως το περπάτημα, στηριζόμαστε στους μυς των ισχίων, που περιλαμβάνουν τους γλουτιαίους, τους καμπτήρες του ισχίου, τους προσαγωγούς και τους οπίσθιους μηριαίους. Για αυτό κι όταν νιώσουμε πόνο στους γοφούς, η καθημερινότητά μας μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά.

Μάλιστα δεν χρειάζεται μεγάλος τραυματισμός για να προκληθεί πόνος στην συγκεκριμένη περιοχή. Μερικές φορές, οι πιο μικρές συνήθειες, όπως το να γέρνουμε επανειλημμένα από την μία πλευρά όταν στεκόμαστε, μπορεί να οδηγήσουν σε ανισορροπίες, να προκαλέσουν υπερβολική πίεση σε μια περιοχή και τελικά να προκληθεί πόνος με την πάροδο του χρόνου.

Ποιες συνήθειες βλάπτουν τους γοφούς;

Ακόμα και οι απλές συνήθειες όταν γίνονται ξανά και ξανά μπορεί να βλάψουν τους μυς στους γοφούς σας.

Διαβάστε επίσης: Pilates: Δοκιμάστε την πιο δημοφιλή γυμναστική του Χόλιγουντ

Με μερικές μικρές προσαρμογές όμως, στις καθημερινές μας ρουτίνες μπορούμε να τους διατηρήσουμε υγιείς, ελαστικούς και δυνατούς.

#1 Κάθεστε πολύ ή ανομοιόμορφα

Όταν καθόμαστε για παρατεταμένες χρονικές περιόδους θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στις αρθρώσεις του ισχίου.

Το παρατεταμένο κάθισμα για πολλές ώρες μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία και πόνο όχι μόνο στους γοφούς μας, αλλά και στην μέση και τον αυχένα μας.

Fix it: Για να καταπολεμήσετε τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε τακτικά διαλείμματα για να στέκεστε όρθιοι για να ενεργοποιήσετε τους μυς και την κυκλοφορία του αίματος.

Οι ειδικοί προτείνουν να στέκεστε για περίπου 15 λεπτά για κάθε μία ώρα που περνάτε καθισμένοι στο γραφείο σας. Εάν δεν μπορείτε να σηκωθείτε, μπορείτε να μετακινήστε συχνά στην θέση για να διατηρείτε την κινητικότητα των μυών.

#2 Κοιμάστε συνέχεια στο ίδιο πλευρό

Το να κουλουριαζόμαστε πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων παθολογιών όπως θυλακίτιδα ή φλεγμονή στις αρθρώσεις του ισχίου.

Ενώ ο ύπνος στο πλάι θεωρείται ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους για να κοιμηθείτε, σύμφωνα με τους ειδικούς από το Sleep Foundation, επειδή επιτρέπει την σωστή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής σας στήλης, αυτό μπορεί να μην συμβαίνει πάντα.

Fix it: Για να διασφαλίσετε ότι παραμένετε στην σωστή στάση κατά την διάρκεια του ύπνου σας, δοκιμάστε να κοιμάστε με ένα μαξιλάρι σώματος για να βοηθήσετε στην ευθυγράμμιση και να απαλύνετε τυχόν ενοχλήσεις.

#3 Αυξήσατε απότομα την ένταση στο γυμναστήριο

Είναι σημαντικό, όποια άσκηση και αν εκτελείτε, να κάνετε ζέσταμα αλλά και δυναμικές διατάσεις για να προετοιμάσετε τους μυς σας και να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού, ιδιαίτερα σε ασκήσεις που εμπλέκουν τους μυς των γοφών ή της μέσης.

Η άσκηση με μέτρια έως υψηλά επίπεδα πρόσκρουσης χωρίς τις απαραίτητες διατάσεις και το ζέσταμα, θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στην περιοχή των ισχίων.

Fix it: Εκτός από το ζέσταμα και τις διατάσεις, μπορείτε να δοκιμάσετε το Pilates που προάγει την κινητικότητα και την ευλυγισία της άρθρωσης του ισχίου, καθώς και την ενδυνάμωσή του.