Όσον αφορά την υγεία μας, η γνώμη των γιατρών μας είναι φυσικά η πρώτη που μετράει. Γι’ αυτό και ποτέ δεν πρέπει να αμελούμε τα καθορισμένα μας τσεκάπ ούτε βεβαίως να αγνοούμε ενδεχόμενα σημάδια που μας στέλνει το σώμα μας.

Ύστερα από τη διάγνωση του γιατρού μας, τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει η δική μας γνώμη, σκέψη και στάση; Μια μελέτη του πανεπιστημίου του Ντιούκ στη Βόρεια Καρολίνα εξέτασε το εάν μια θετική ή αντίστοιχα μια αρνητική νοοτροπία σε σχέση με το θέμα «υγεία» θα μπορούσε να έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στην πορεία της υγείας 3.000 καρδιοπαθών. Ας μάθουμε το τι συμπέραναν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης: Στρες: Οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για να ανακουφιστείτε άμεσα

Η μελέτη

 

«Πώς θα χαρακτηρίζατε την κατάσταση της υγείας σας»; Αυτό ήταν το ερώτημα που τέθηκε στο μεγάλο αυτό αριθμό ατόμων με καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα εν λόγω άτομα είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στις απαντήσεις: «πολύ καλή», «καλή», «μέτρια» ή «κακή».

Όπως αναφέρεται στο περιοδικό «Medical Care», όσα άτομα επέλεξαν το «πολύ καλή» είχαν περίπου 70 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας τους μέσα σε τρία χρόνια σε σχέση με εκείνα που απάντησαν «καλή» και τριπλάσιο ποσοστό επιβίωσης από όσα άτομα επέλεξαν «μέτρια» ή «κακή».

Σε μια άλλη μελέτη του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, περισσότερα από 5.000 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ερωτήθηκαν επίσης τι πιστεύουν για την υγεία τους. Και σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια κακή εικόνα ενός ατόμου για την υγεία του, ανεξάρτητα σε πολλές περιπτώσεις από άλλους παράγοντες κινδύνου, διπλασίασε περίπου τον κίνδυνο θανάτου μέσα σε πέντε χρόνια.

Γιατί είναι σημαντικό να παραμένουμε αισιόδοξοι

Αυτές οι μελέτες υποδηλώνουν ότι, πέραν των παραγόντων που πρέπει να προσέχουμε και των εξετάσεων που πρέπει τακτικά να κάνουμε, η στάση μας θα μπορούσε να αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα προστασίας της υγείας μας.

Οι ειδικοί εξηγούν πως αυτό μπορεί να συμβεί διότι μια μοιρολατρική στάση είναι πιο πιθανό να οδηγήσει ένα άτομο σε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Είναι βέβαια επίσης πιθανό, τα άτομα που ήταν απαισιόδοξα, πράγματι να ένιωθαν μια μεγαλύτερη δυσφορία και να διαισθάνονταν ένα επικείμενο πρόβλημα.

Σε ένα γενικότερο επίπεδο, οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να προκαλέσουν θλίψη ή και άγχος σε οποιοδήποτε άτομο, ανεξάρτητα με το αν είναι ή όχι, υγιές. Αυτά τα συναισθήματα με τη σειρά τους μπορούν να τροφοδοτήσουν ήπιες αλλά και πολύ σοβαρές ασθένειες. Βλέποντας την πιο φωτεινή πλευρά μιας κατάστασης, αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να αποτραπούν, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και κατ’ επέκταση σε μια καλύτερη συνολική υγεία.

Βεβαίως, είναι αδύνατον να είμαστε πάντοτε αισιόδοξοι, ειδικά όσον αφορά θέματα υγείας. Παρόλα αυτά, θα ήταν ωφέλιμο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, να στρέφουμε την προσοχή μας περισσότερο στο τι μπορούμε να κάνουμε για να παραμένουμε υγιείς και στο να εμπιστευόμαστε το γιατρό μας παρά στους κινδύνους που μπορεί να καραδοκούν ή μονίμως σε άσχημα σενάρια.