Το καπέλο μπορεί να μας προστατέψει από τον ήλιο, να μας σώσει από μία «bad hair day» ή να ανανεώσει την εμφάνισή μας. Είναι ένα δοκιμασμένο και πολύτιμο αξεσουάρ ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Όταν το φοράμε όμως, καθημερινά μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με κάποια μειονεκτήματα, όπως η τριχόπτωση, ειδικά εάν δεν είμαστε προσεκτικοί.

Μπορεί το καπέλο να προκαλέσει τριχόπτωση;

Οι πιθανότητες είναι λίγες αλλά μπορεί και να συμβεί. Το ενδεχόμενο τριχόπτωση εξαρτάται από από το πώς εφαρμόζει το καπέλο στο κεφάλι σας.

Ένα υπερβολικά σφιχτό καπέλο θα μπορούσε να μειώσει τη ροή του αίματος στους θύλακες των τριχών και στο τριχωτό της κεφαλής, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει την πτώση της τρίχας, αναφέρει ο δρ Ανάρτν Γκέρια, δερματολόγος με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ.

Διαβάστε επίσης: Μαλλιά που σπάνε; Πού οφείλεται και πώς θα σταματήσουν

Όταν υπάρχει επαναλαμβανόμενη ένταση στις ρίζες των μαλλιών, τότε μπορεί να προκληθεί αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «αλωπεκία έλξης». Ένα σφιχτό σκουφάκι ή μια κουκούλα που τραβάει τα μαλλιά σας κάθε μέρα θα μπορούσε να προκαλέσει αλωπεκία έλξης εάν το φοράτε με συνέπεια.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, τα σημάδια της αλωπεκίας έλξης περιλαμβάνουν:

  • Λέπτυνση της τρίχας στην κορυφή του κεφαλιού.
  • Χαλάρωση των μαλλιών.
  • Ερυθρότητα ή πρήξιμο στο τριχωτό της κεφαλής.
  • Φαλακρά σημεία.

Ωστόσο, η αλωπεκία έλξης πρόκειται για κατάσταση που μπορεί να προβλεφθεί, επιλέγοντας πιο χαλαρά χτενίσματα για τα μαλλιά σας, κάνοντας πιο χαλαρές πλεξούδες και αποφεύγοντας τα πολύ στενά καπέλα.

Είναι επίσης αναστρέψιμη σε πολλές περιπτώσεις εάν εντοπιστεί αρκετά νωρίς. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε να φοράτε στενά καπέλα και τα μαλλιά συνήθως δυναμώνουν και βγαίνουν ξανά.

3 συμβουλές για να προστατεύσετε τα μαλλιά σας όταν φοράτε καπέλο

Τρεις απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές για να φοράτε το καπέλο σας δίχως να βλάψετε το τριχωτό της κεφαλής, περιλαμβάνουν:

1. Δώστε προσοχή στην εφαρμογή

Για να αποτρέψετε την αλωπεκία έλξης, επιλέξτε καπέλα με πιο χαλαρή εφαρμογή που δίνουν στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας χώρο για να αναπνέουν όσο τα φοράτε.

2. Μην αμελείτε την καθαριότητα

Είναι σημαντικό να αλλάζετε τα καπέλα που φοράτε καθημερινά και να τα πλένετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ένα βρώμικο καπέλο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο τριχωτό της κεφαλής.

3. Εάν χρειαστεί κάντε διάλειμμα

Εάν ανησυχείτε ότι το καπέλο μπορεί να προκαλεί τριχόπτωση, δοκιμάστε να κάνετε ένα διάλειμμα φορώντας το μέρα παρά μέρα ή για λιγότερες ώρες την ημέρα. Εάν παρατηρείτε κάτι ασυνήθιστο ή ανησυχητικό μην διστάσετε να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για περαιτέρω φροντίδα και βοήθεια.