Όταν ξυπνάτε το πρωί, η κίνηση μπορεί να μην είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Αλλά το να ξεκινάτε τη μέρα σας με περπάτημα, είτε πρόκειται για μια βόλτα στην γειτονιά σας είτε για ολιγόλεπτη γρήγορη βάδιση στο διάδρομο, μπορεί να σας προσφέρει μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Οι λόγοι που θα σας πείσουν να ξεκινάτε τις ημέρες σας κάνοντας λίγα παραπάνω βήματα, περιλαμβάνουν:

#Ενέργεια στο maximum με περπάτημα

Το να ξεκινάτε τη μέρα σας με μια βόλτα, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να σας δώσει περισσότερη ενέργεια καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.

Μελέτες αναφέρουν ότι ενήλικες που περπάτησαν για 20 λεπτά σε εξωτερικούς χώρους είχαν αυξημένα επίπεδα ζωτικότητας και ενέργειας συγκριτικά με εκείνους που περπάτησαν για 20 λεπτά σε εσωτερικούς χώρους.

#Καλύτερη διάθεση

Το περπάτημα, ως ήπια μορφή σωματικής άσκησης, μπορεί να ωφελήσει και την διάθεσή σας, χάρη στις ενδορφίνες, τις ορμόνες που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά.

Μία βόλτα μπορεί να συμβάλλει στην τόνωση της αυτοεκτίμησης και της διάθεσης, στην μείωση του άγχους και της κούρασης, στην ανακούφιση συμπτωμάτων κατάθλιψης αλλά και στην μείωση του κινδύνου εμφάνισής της.

Διαβάστε επίσης: Πρωτεΐνη: Οι κορυφαίες τροφές που τονώνουν την διάθεση

Για βέλτιστα αποτελέσματα, οι ειδικοί προτείνουν να περπατάτε για είκοσι έως τριάντα λεπτά, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα.

#Πιο εύκολο αδυνάτισμα

Περπατώντας κάθε πρωί μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα της φυσικής σας δραστηριότητας και να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά πιο εύκολα.

Το περπάτημα με μέτριο ρυθμό για 30 λεπτά μπορεί να κάψει έως και 150 θερμίδες. Σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή και προπόνηση ενδυνάμωσης, θα διαπιστώσετε ότι χάνετε βάρος πιο εύκολα και ισορροπημένα.

#Πρόληψη ή διαχείριση παθήσεων υγείας

Το περπάτημα μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού σας, καθώς και την πρόληψη και τη διαχείριση διαφόρων παθήσεων.

Μελέτες δείχνουν ότι το περπάτημα για 30 λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 19%. Εάν ζείτε με διαβήτη, το περπάτημα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.

#Καλύτερη συγκέντρωση

Μια πρωινή βόλτα είναι αρκετή για να βελτιώσει την γνωστική σας διαύγεια αλλά και την συγκέντρωσή σας καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας.

Σε πρόσφατη επιστημονική μελέτη αναφέρεται ότι μεταξύ μεγαλύτερων ενηλίκων, εκείνοι που ξεκίνησαν τις μέρες τους με μια πρωινή βόλτα βελτίωσαν τη γνωστική τους λειτουργία, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Το περπάτημα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να σκέφτεστε πιο δημιουργικά. Έρευνες δείχνουν ότι περπάτημα προάγει την πιο ελεύθερη ροή ιδεών, κάτι που μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.