Στις ποικίλες δραστηριότητες που μπορούν να μας εγγυηθούν μια καλύτερη συνολικά υγεία ανήκει και η ποδηλασία. Εάν δεν έχετε συνηθίσει να κάνετε ποδήλατο, μπορείτε να ξεκινήσετε με σύντομες διαδρομές μέχρι να αποκτήσετε μεγαλύτερη αντοχή και σταδιακά να καρπωθείτε τα πολλαπλά του οφέλη.

Κάνοντας ποδήλατο κάθε μέρα, κερδίζετε…

Πιο δυνατό και συνάμα πιο αδύνατο σώμα

Η ποδηλασία είναι μια σωματική δραστηριότητα που δουλεύει πολλούς μύες, όπως των ποδιών, της κοιλιάς και της πλάτης. Ανάλογα με την ταχύτητα, μπορείτε να κάψετε πολλές θερμίδες και να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού;

Σαν αποτέλεσμα, μπορείτε να ελέγξετε το βάρος σας ώστε να διατηρείται σε υγιή επίπεδα και να ενδυναμώσετε διαφορετικά μέρη του σώματος. Ειδικά για τα πόδια, κάνοντας ποδήλατο καθημερινά, εξασκείτε τους τετρακέφαλους και τις γάμπες ενώ η κυτταρίτιδα μπορεί να μειωθεί αισθητά, εάν ο στόχος σας είναι να βελτιώσετε, μεταξύ άλλων, και την όψη φλοιού πορτοκαλιού.

Μακροζωία

Η ποδηλασία ωφελεί το αναπνευστικό και το κυκλοφορικό σύστημα. Η αύξηση του καρδιακού ρυθμού και η συνεχής άντληση αίματος μπορεί να μειώσει ακόμα και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ενώ παράλληλα οι πνεύμονές μας «δυναμώνουν».

Σαν αποτέλεσμα, μπορούμε να ζήσουμε όχι μόνο καλύτερα αλλά και περισσότερα χρόνια.

Καλύτερη ψυχική υγεία

Το ποδήλατο είναι μια δραστηριότητα που μπορούμε να κάνουμε στο γυμναστήριο αλλά φυσικά και σε εξωτερικό χώρο. Υπάρχουν πολλές περιοχές που μπορείτε να εξερευνήσετε με το ποδήλατο, από παραλίες μέχρι πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους στη γειτονιά σας.

Κάνοντας ποδήλατο στη φύση, το μυαλό σας θα είναι πιο ήρεμο και πιο «καθαρό» να απολαύσει όχι μόνο τη βόλτα αλλά και μικρά καθημερινά επιτεύγματα ενώ θα αισθάνεστε πιο έτοιμοι ψυχολογικά να αντιμετωπίσετε τις όποιες προσκλήσεις.

Η απελευθέρωση ενδορφινών, των ορμονών της ευτυχίας, μπορεί να σας προσφέρει μεγαλύτερη ψυχική ευεξία και τελικά να αναγνωρίσετε στα απλά αυτό που λέμε στη ζωή, «ευτυχία».

Βελτιωμένες κινητικές δεξιότητες- Εγρήγορση

Η κίνηση με το πετάλι μπορεί να βελτιώσει επίσης τις κινητικές σας δεξιότητες, τα αντανακλαστικά σας και την ικανότητα συντονισμού. Επιπλέον, κάνοντας ποδήλατο σε εξωτερικό χώρο, αναπτύσσετε την περιφερειακή σας όραση που σας επιτρέπει να παραμένετε σε εγρήγορση για το τι συμβαίνει γύρω σας.

Έτσι, μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας σε συνεχή λειτουργία και να γίνετε πιο ευκίνητοι.

Ενισχυμένο ανοσοποιητικό

Η καθημερινή ποδηλασία βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς ακόμα και η ήπια κίνηση ενεργοποιεί τα κύτταρα για την άμυνα του σώματος και έτσι μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος λοιμώξεων.