Όταν σκέφτεστε να τρώτε πιο υγιεινά, έχετε στο μυαλό σας εικόνες από βαρετά άγευστα μαρούλια; Κι όμως, με το σωστό συνδυασμό συστατικών, η σαλάτα μπορεί να γίνει ένα λαχταριστό και υγιενό γεύμα.

Οι σαλάτες μπορεί να γίνουν ο καλύτερος φίλος ή ο χειρότερος εχθρός σας, ανάλογα με το πώς τις φτιάχνετε. 

Διαβάστε επίσης: Σαλάτες: Τι θα κερδίσετε αν τις τρώτε καθημερινά

Στηριχτείτε σε συστατικά που ωφελούν την υγεία σας, όπως λαχανικά, φρούτα, άπαχες πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά και γαλακτοκομικά. Περιορίστε σε μικρότερες μερίδες εκείνα που αποδυναμώνουν τη σαλάτα σας, όπως το τηγανητό κοτόπουλο, το κρεμώδες ντρέσινγκ ή το μπέικον.

Υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να φτιάξετε την τέλεια σαλάτα

Ακολουθούν μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να την πετύχετε:

  • Τα φυλλώδη χόρτα που έχετε επιλέξει ως βάση για τη σαλάτα σας είναι χαμηλά σε θερμίδες και γεμάτα θρεπτικά συστατικά, όπως Α, C, E και K.
  • Επιλέγοντας μια ποικιλία λαχανικών και φρούτων θα προσθέσετε περισσότερη θρεπτική αξία, χρώμα και στρώματα γεύσης
  • Εάν η σαλάτα είναι το κυρίως γεύμα σας, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για να σας κρατήσει χορτάτους και γεμάτους ενέργεια για περισσότερη ώρα. Μερικές καλές πηγές πρωτεΐνης για όλα τα γούστα είναι το κοτόπουλο, ο τόνος, ο σολομός, τα αυγά οι φακές, τα φασόλια, το edamame και το tofu.
  • Μην ξεχάσετε να προσθέσετε υγιεινά λιπαρά. Προτιμήστε λίγο ελαιόλαδο με βαλσάμικο ξύδι για βασικό ντρέσινγκ. Αν θέλετε ένα κρεμώδες αποτέλεσμα, στραφείτε στο γιαούρτι ή το αβοκάντο. Μια χούφτα ελιές, ηλιόσποροι, αμύγδαλα ή καρύδια είναι επίσης πηγές υγιεινών λιπαρών.

Η ιδανική σαλάτα σε ποσότητες

  • Χόρτα (μαρούλι Iceberg, romaine, σπανάκι, κέιλ, σέσκουλο): 2 φλιτζάνια.
  • Λαχανικά (πιπεριές, ντομάτες, αγγούρια, γλυκοπατάτες, αρακάς, καλαμπόκι, κρεμμύδια): 1 έως 2 φλιτζάνια.
  • Φρούτα (φράουλες, ροδάκινα, μήλα, βατόμουρα, σταφίδες, αποξηραμένα βατόμουρα): 1/2 φλιτζάνι για τα φρέσκα και 1/4 φλιτζανιού για τα αποξηραμένα.
  • Σιτηρά (καφέ ρύζι, άγριο ρύζι, farro, κινόα): 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα
  • Γαλακτοκομικά (παρμεζάνα, τσένταρ, ελβετικό τυρί, γκοργκοντζόλα, φέτα): 1/3 φλιτζανιού για τα σκληρά τυριά και 1/4 φλιτζανιού για τα ημίσκληρα, τα μαλακά ή τα θρυμματισμένα.
  • Πρωτεΐνες (κοτόπουλο σχάρας, τόφου, αυγά, σολομός, τόνος, φακές, ρεβίθια, edamame): περίπου 100 γραμμάρια.
  • Ξηροί καρποί/σπόροι (ηλιόσποροι, αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια): 1/4 φλιτζανιού.
  • Ντρέσινγκ (βινεγκρέτ, χούμους, τζατζίκι): 2 κουταλιές της σούπας έως 1/4 φλιτζανιού.