Νέα έρευνα από το University of Limerick στην Ιρλανδία αποκάλυψε ότι ακόμη και η μέτριας έντασης γυμναστική καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Η νέα μελέτη, που διεξήχθη από ειδικούς της σωματικής δραστηριότητας και της ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Limerick και το Trinity College του Δουβλίνου, έδειξε ότι μια «δόση» σωματικής δραστηριότητας, που ισοδυναμεί με μόλις 20 λεπτά την ημέρα (για πέντε ημέρες την εβδομάδα) μέτριας έντασης, όπως το χαλαρό περπάτημα, συνδέθηκε με μικρότερο κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό JAMA Network Open.

Ακόμα η μέτριας έντασης γυμναστική «σώζει»

Η κατάθλιψη είναι δυστυχώς όλο και πιο συχνή στους μεγαλύτερους ενήλικες και έχει σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για μείζονες χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής εξασθένισης, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του χρόνιου πόνου.

Διαβάστε επίσης: Είναι Αλτσχάιμερ ή απλώς μεγαλώνουμε; 5 σημάδια το αποκαλύπτουν

«Ωστόσο», εξήγησε ο Δρ Eamon Laird, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο University of Limerick, «δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με το πόση σωματική δραστηριότητα είναι αρκετή για να μας προστατέψει από την κατάθλιψη ή πώς αυτό μπορεί να διαφέρει μεταξύ των ενηλίκων».

Για αυτήν την έρευνα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα 10 ετών από την Irish Longitudinal Study On Aging, η οποία περιελάμβανε πληροφορίες για την κατάθλιψη και άλλες βασικές μεταβλητές που σχετίζονται με την υγεία, όπως ασθένειες, παράγοντες τρόπου ζωής και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων.

Τι αποκαλύπτουν τα ευρήματα «κλειδιά»

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης, περιλαμβάνουν:

  • Μια «δόση» σωματικής δραστηριότητας ισοδύναμη με 20 λεπτά την ημέρα μέτριας έως έντονης έντασης, πέντε ημέρες την εβδομάδα, συσχετίστηκε με 16% χαμηλότερο ποσοστό συμπτωμάτων κατάθλιψης και 43% χαμηλότερες πιθανότητες μείζονος κατάθλιψης.
  • Συγκεκριμένα, «δόσεις» ισοδύναμες με τριάντα λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας συσχετίστηκαν με 7% χαμηλότερο κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης και 44% χαμηλότερες πιθανότητες μείζονος κατάθλιψης.
  • Όταν αυτές αυξήθηκαν στα 60 λεπτά συσχετίστηκαν με 16% χαμηλότερο κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης και 41% χαμηλότερες πιθανότητες μείζονος κατάθλιψης.
  • Στα 120 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας ο κίνδυνος καταθλιπτικών συμπτωμάτων μειώθηκε κατά 23% ενώ οι πιθανότητες της μείζονος κατάθλιψης κατά 49%.

Αυτά τα ευρήματα παρέμειναν σημαντικά ακόμη και μετά τον έλεγχο των σχετικών παραγόντων που σχετίζονται με την υγεία όπως το βιολογικό φύλο, η εκπαίδευση, η ηλικία, το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ, η παχυσαρκία και ο χρόνος.