Η άσκηση είναι κάτι περισσότερο από σωματική κίνηση. Αφορά ένα σύνολο κανόνων που είναι καλό να ακολουθούνται έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική. Η τήρηση κάποιων «do’s και don’ts» είναι απαραίτητη για την επίτευξη μιας ασφαλούς ρουτίνας και φυσικά η καθοδήγηση από έναν έμπειρο προπονητή μπορούν πραγματικά να… απογειώσουν τα οφέλη.

Ποιοι είναι κάποιοι από τους βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρούνται;

Διαβάστε επίσης: Περπάτημα στον καύσωνα: Πώς να το κάνετε με ασφάλεια

Τα «do’s»

Καταναλώστε ένα σνακ πριν την προπόνηση

Ένα σνακ πριν την προπόνηση θα σας βοηθήσει να έχετε την απαιτούμενη ενέργεια για να ανταποκριθείτε. Το σώμα άλλωστε χρειάζεται τροφή και ενέργεια για να χτίσει μυς. Ένα σωστό σνακ πριν την προπόνηση μπορεί λοιπόν να βοηθήσει στη μέγιστη απόδοση.

Επιλέξτε φρούτα (μήλο ή μια μικρή μπανάνα), πλιγούρι βρώμης ή ένα αυγό για να μην τα παρατήσετε στη μέση…

Μην ξεχνάτε την προθέρμανση

Η προθέρμανση πριν από την έναρξη της προπόνησης με ασκήσεις διατάσεων είναι πάντοτε απαραίτητη. Έτσι, προετοιμάζονται οι μυς ώστε να μην τραυματιστείτε και γενικά να μην θέσετε σε κίνδυνο τη ρουτίνα σας. Η προθέρμανση αυξάνει επίσης την παροχή αίματος στο σώμα, προστατεύοντας την καρδιά.

Δώστε σημασία στη στάση του σώματος και στην αναπνοή

Όταν μιλάμε για αύξηση της αποτελεσματικότητας της προπόνησης και την πρόληψη τραυματισμών, η σωστή στάση του σώματος και τεχνική της αναπνοής παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Η κακή στάση μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή καταπόνηση και πόνο ακόμα και για ώρες ή μέρες μετά την προπόνηση.

Επιπλέον, μια σωστή τεχνική αναπνοής προάγει την καλύτερη λειτουργία του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης διασφαλίζοντας επαρκή παροχή οξυγόνου στα όργανά μας.

Ακούστε το σώμα σας

Μην πιέζετε ποτέ τον εαυτό σας περισσότερο από όσο πρέπει. Όταν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε άλλο, κάντε ένα διάλειμμα. Τα διαλείμματα είναι πολύ σημαντικά επειδή οι μύες σας χρειάζονται λίγο χρόνο για να χαλαρώσουν και να επουλωθούν πριν πιεστούν ξανά.

Αν βεβαίως έχετε μια έντονη ενόχληση, διακόψτε αμέσως.

Και τα «don’ts»

Μην φοράτε στενά ρούχα

Προτιμήστε τα φαρδιά και άνετα ρούχα από υφάσματα που «αναπνέουν» και απομακρύνουν τον ιδρώτα και την υγρασία από το σώμα, ειδικά τώρα το καλοκαίρι.

Τα κατάλληλα ρούχα μπορούν να ελέγξουν και να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία μας και να βελτιώσουν έτσι την απόδοσή μας.

Μην τρώτε πολύ πριν ξεκινήσετε την άσκηση

Ένα βαρύ γεύμα δεν συνιστάται ακριβώς πριν την προπόνηση.

Τα βαριά γεύματα πρέπει να χωνεύονται σωστά, κάτι που απαιτεί χρόνο. Η έναρξη της προπόνησης αμέσως μετά το γεύμα μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα και έντονες κράμπες στο στομάχι. Αφήστε το λοιπόν τουλάχιστον μια ώρα πριν «κενό».

Μην το παρακάνετε με το νερό

Το νερό «λιπαίνει» τις αρθρώσεις και διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματός μας σταθερή. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πρήξιμο και να επηρεάσει την απόδοσή σας. Πίνετε νερό 30 λεπτά πριν την άσκηση, κάποιες γουλιές κατά τη διάρκεια και όσο θέλετε στο τέλος.