Οι ξηροί καρποί (φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα, καρύδια) πρόκειται για την ιδανική επιλογή σνακ, μιας και έχει αποδειχθεί ότι όταν καταναλώνονται τακτικά και στις σωστές ποσότητες μπορούν να βελτιώσουν την συνολική υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης αρκετών χρόνιων ασθενειών.

Σε έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases, αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς, ειδικά καρύδια, είχαν καλύτερους δείκτες υγείας, όπως χαμηλότερο ΔΜΣ και περιφέρεια μέσης, μειωμένη αρτηριακή πίεση, τριγλυκερίδια και σάκχαρο νηστείας.

Διαβάστε επίσης: Ξηροί καρποί: Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε καθημερινά

Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Mayo Clinic, μια διατροφή που περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μειώνοντας τη φλεγμονή, βελτιώνοντας την αρτηριακή υγεία και μειώνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων, που μπορεί να προκαλέσουν τόσο έμφραγμα όσο και εγκεφαλικό.

Με τόσες πολλές ποικιλίες διαθέσιμες είναι λογικό να αναρωτιέστε ποια είναι η πιο υγιεινή. Τα οφέλη όμως, σε κάθε περίπτωση είναι πολλά και εάν συνδυάσετε αμύγδαλα, καρύδια και φιστίκια Αιγίνης ακόμα περισσότερα.

Γιατί να επιλέξετε αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από τις τρεις ποικιλίες και περιέχουν την περισσότερη βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και ασβέστιο ανά μερίδα.

Θα λάβετε επίσης μια καλή δόση φωσφόρου και καλίου, θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων, την παραγωγή ενέργειας αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού, σύμφωνα με τους ειδικούς της Cleveland Clinic.

Επιπλέον, τα αμύγδαλα περιέχουν αντιοξειδωτικά. Επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition αναφέρει ότι τα αμύγδαλα φαίνεται πως μπορούν να συμβάλλουν στην μυϊκή αποκατάσταση μετά από μια έντονη προπόνηση.

Για να απολαύσετε τα οφέλη τους, μπορείτε να τα ενσωματώσετε στην σαλάτα σας ή να φτιάξετε ένα δυνατό πρωινό με λεπτές φέτες ψωμί ολικής άλεσης και βούτυρο αμυγδάλου.

Γιατί να επιλέξετε καρύδια

Τα καρύδια έχουν την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες ενώ έχουν περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με τις άλλες δύο ποικιλίες λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε καλά – ωφέλιμα για την καρδιά – λιπαρά. Περίπου 28 γραμμάρια καρύδια περιέχουν 2,57 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών.

Στην πραγματικότητα, τα καρύδια είναι μια από τις καλύτερες φυτικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μια θρεπτική ουσία που έχει συνδεθεί και με την υγεία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, δημοσιευμένη στο Nutrients, τα καρύδια φαίνεται πώς βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου, πιθανώς μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο σώμα.

Σε άλλη μικρότερη έρευνα στο ίδιο περιοδικό, η τακτική κατανάλωση καρυδιών φαίνεται πώς συμβάλλει στην μείωση του στρες, στην βελτίωση της διάθεσης αλλά και στην ενίσχυση της ποικιλομορφίας του εντερικού μικροβιώματος.

Γιατί να επιλέξετε φιστίκια Αιγίνης

Αν σας αρέσει να απολαμβάνετε περισσότερους ξηρούς καρπούς από μια χούφτα, τότε ενδεχομένως τα φιστίκια Αιγίνης είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Έχουν λιγότερες θερμίδες από τα αμύγδαλα ή τα καρύδια ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμα για την καρδιά ακόρεστα λιπαρά, κάλιο και φυτικές ενώσεις που μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική υγεία και να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα, σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση.

Μάλιστα, σε έρευνα από το Cornell University αναφέρεται ότι τα φιστίκια Αιγίνης ήταν υψηλότερη πηγή αντιοξειδωτικών από τα βατόμουρα, τα ρόδια, τα κεράσια και τα παντζάρια, που προστατεύουν από τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν οι ελεύθερες ρίζες και σχετίζονται με τον καρκίνο, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Ποιος είναι ο καλύτερος;

Όποια ποικιλία και να επιλέξετε, οι ξηροί καρποί έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, βελτιωμένη υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, ακόμη και με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Η καλύτερη επιλογή, σύμφωνα με τους ειδικούς, εξαρτάται από τους προσωπικούς σας στόχους. Εάν ο στόχος σας είναι να βελτιώσετε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού ή να ενισχύσετε την υγεία των οστών ή του πεπτικού συστήματος, δοκιμάστε να καταναλώνετε περισσότερα αμύγδαλα.

Εάν θέλετε να «θωρακίσετε» καρδιά και εγκέφαλο, τονώνοντας παράλληλα την καλή σας διάθεση, τότε προτιμήστε τα καρύδια. Όσοι επιθυμούν να χάσουν βάρους ή χρειάζονται ένα μεγαλύτερο boost αντιοξειδωτικών, τότε μπορούν να επιλέξουν τα φιστίκια Αιγίνης.

Ενώ κάθε ποικιλία έχει ένα ελαφρώς διαφορετικό  διατροφικό προφίλ, όλες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Αρκεί να είναι μέρος μια ισορροπημένης διατροφής και ενός ενεργού τρόπου ζωής.