Όπως το ασβέστιο και το νάτριο, έτσι και το κάλιο είναι ένα μέταλλο που βρίσκουμε φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα. Όταν προσλαμβάνετε επαρκείς ποσότητες καλίου μέσω της διατροφής «θωρακίζετε» την υγεία σας ενώ ταυτόχρονα φροντίζετε για την αρτηριακή σας πίεση, διατηρώντας στην σε υγιή επίπεδα.

Το κάλιο μπορεί να σας βοηθήσει με δύο τρόπους. Πρώτον, με τη βοήθεια των νεφρών σας, το κάλιο συμβάλλει στην απομάκρυνση της περίσσειας νατρίου από το σώμα σας μέσω των ούρων, μειώνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης (υψηλής αρτηριακής πίεσης).

Διαβάστε επίσης: Νιώθετε συχνά άγχος και θυμό; Μπορεί να φταίει η υπέρταση

Δεύτερον, το κάλιο συμβάλλει στα πιο χαλαρά αιμοφόρα αγγεία που επιτρέπουν την πιο ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Όταν τα αγγεία είναι τεντωμένα ή άκαμπτα, η αρτηριακή πίεση είναι πιο πιθανό να αυξηθεί και μαζί της και ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα.

Επιπλέον το κάλιο υποστηρίζει την νευρική και την μυϊκή λειτουργία, ώστε οι μυς σας να κάμπτονται και συστέλλονται σωστά.

Ποιες τροφές «ρίχνουν» την πίεση

Πολλές από τις τροφές που πιθανότατα ήδη καταναλώνετε είναι «πλούσιες» σε κάλιο. Πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε κάλιο όπως:

  • Μπανάνες, πορτοκάλια, πεπόνι, βερίκοκα, γκρέιπφρουτ, μερικά αποξηραμένα φρούτα, όπως τα δαμάσκηνα, οι σταφίδες και οι χουρμάδες, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.
  • Μαγειρεμένο σπανάκι.
  • Μαγειρεμένο μπρόκολο.
  • Πατάτες.
  • Γλυκοπατάτες.
  • Μανιτάρια.
  • Αρακάς.
  • Αγγούρι.
  • Κολοκύθι.
  • Φυλλώδη λαχανικά.

Ο χυμός από φρούτα πλούσια σε κάλιο είναι επίσης μια καλή επιλογή, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, δαμάσκηνου, βερίκοκου, γκρέιπφρουτ και τομάτας.

Ορισμένες γαλακτοκομικές τροφές, , όπως το γάλα και το γιαούρτι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, με τους ειδικούς να προτείνουν ως ιδανική επιλογή εκείνα με χαμηλά ή και καθόλου λιπαρά.

Επιπλέον ορισμένα ψάρια περιέχουν κάλιο όπως ο τόνος και η πέστροφα αλλά και τα όσπρια όπως οι φακές, τα κόκκινα φασόλια και τα φασόλια σόγιας. Άλλες τροφές πλούσιες σε κάλιο περιλαμβάνουν ξηροί καρποί, κρέας και πουλερικά, καστανό και άγριο ρύζι, ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε

Δεν είναι μυστικό ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα «θωρακίζει» την υγεία σας. Η άσκηση όχι μόνο βοηθά στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά σας βοηθά επίσης να διαχειριστείτε το βάρος σας, να δυναμώσετε την καρδιά σας και να μειώσετε το επίπεδο άγχους σας.

Εξίσου σημαντικό είναι να προσέξετε και την διατροφή σας. Πιο συγκεκριμένα προσπαθήστε να μειώσετε το αλάτι που προσλαμβάνετε ώστε να μην ξεπερνάτε τα 1.500 mg την ημέρα. Ακόμα και μια μικρή μείωση του νατρίου στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς σας και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση εάν έχετε υπέρταση.