Πολλοί άνθρωποι παραμελούν τον ύπνο κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας με την προσδοκία ότι θα κοιμηθούν περισσότερες ώρες το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδας του Πανεπιστημίου Penn State προειδοποιεί ότι αυτό δεν μπορεί να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο – τουλάχιστον όσον αφορά την υγεία της καρδιάς.

Οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό Psychosomatic Medicine, εξηγούν το να κοιμάστε μόνο πέντε ώρες κάθε βράδυ έχει μετρήσιμες επιπτώσεις στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση.

Διαβάστε επίσης: Αϋπνία: Τρία απλά βήματα για να την νικήσετε

Προηγούμενη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Scientific Reports, δείχνει ότι οι άγρυπνες νύχτες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακή νόσου έως και 141%.

Και η προσπάθεια να επαναφέρετε αυτά τα μέτρα στο φυσιολογικό, με λίγο ύπνο παραπάνω στον ελευθερό σας χρόνο, δεν θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πόσες ώρες ύπνου προστατεύουν την καρδιά;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, οι ενήλικες χρειάζονται κάθε μέρα 7-9 ώρες «ποιοτικού ύπνου», ο οποίος περιλαμβάνει τη φάση του βαθέος ύπνου.

Οι άνθρωποι που ξυπνούν στη διάρκεια της νύχτας μπορεί να έχουν έλλειψη αυτής της φάσης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από υπέρταση και αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα καρδιοπάθειας.

Από την άλλη, οι ενήλικες που κοιμούνται καλά προστατεύουν περισσότερο την καρδιά τους, καθώς αντιμετωπίζουν 42% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου σε σύγκριση με τους ενήλικες με ανθυγιεινά πρότυπα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Circulation της American Heart Association.

Γι’ αυτό σήμερα το βράδυ κοιμηθείτε λίγο πιο νωρίς και μην ξεχάσετε να τραβήξτε τις κουρτίνες και να σβήσετε όλα τα φώτα, καθώς η έκθεση ακόμα και σε μέτριο φωτισμό κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου βλάπτει την καρδιαγγειακή σας λειτουργία και αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη το επόμενο πρωί, σύμφωνα με έρευνα του Northwestern Medicine.