Δείτε 4 ερευνητικά τεκμηριωμένα πλεονεκτήματα που κερδίζετε όταν κάνετε γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους:

1. Πιο έντονη γυμναστική

Οταν οι άνθρωποι γυμνάζονται έξω, τείνουν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που δραστηριοποιούνταν σε εξωτερικούς χώρους έκαναν τουλάχιστον 30 λεπτά περισσότερη μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα σε σχέση με εκείνους που έκαναν μόνο μέσα στο σπίτι.

Τους έκανε επίσης να αισθάνονται πιο υγιείς. Τίποτα δεν μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε περισσότερο σαν παιδί από το να βρίσκεστε στη φύση. Ρυθμίζετε τις ορμόνες του στρες ενώ αυξάνετε τις ενδορφίνες και την έκκριση σεροτονίνης.

2. Η επαφή με τη φύση μειώνει την αρτηριακή πίεση

Το να περνάτε χρόνο έξω στον καθαρό αέρα είναι επίσης καλό για την καρδιά και τη μείωση του στρες. Μια πρόσφατη έρευνα υπολόγισε ότι σχεδόν το 10% των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση θα μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τα επίπεδά της αν περνούσαν τουλάχιστον 30 λεπτά σε ένα πάρκο κάθε εβδομάδα.

Στην Ιαπωνία, οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας συνιστούν στους ανθρώπους να περπατούν σε εξωτερικούς χώρους, μια πρακτική που ονομάζεται «λουτρό στο δάσος» ή «shinrin-yoku». Ερευνητές στην Ιαπωνία το έχουν συνδέσει με χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες που αυξάνει την αρτηριακή πίεση, της κορτιζόλης.

3. Ενισχύει τα κύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι όταν οι άνθρωποι βρίσκονται στη φύση εισπνέουν αρωματικές ενώσεις από φυτά που ονομάζονται φυτονοσίδες. Αυτά μπορούν να αυξήσουν έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Τα κύτταρα αυτά πιστεύεται ότι είναι σημαντικά και για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και της φλεγμονής, ενός κοινού δείκτη ασθενειών.

4. Βελτιώνει την ψυχική υγεία

Η φύση έχει έναν τρόπο να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ήρεμοι, και η άσκηση έξω μπορεί να ενισχύσει αυτό το αποτέλεσμα. Μια μικρή μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που περπατούσαν για 90 λεπτά σε εξωτερικό χώρο είχαν λιγότερες πιθανότητες να συλλογιστούν τα προβλήματά τους. Παράλληλα, είχαν λιγότερη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την κατάθλιψη.

Η φύση γίνεται ένας σημαντικός αντιπερισπασμός από όλα τα άγχη της ζωής. Μια ανασκόπηση ερευνών διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται έξω αισθάνονται πιο αναζωογονημένοι, απολαμβάνουν περισσότερο την άσκηση και μειώνουν την ένταση.

Ο ήλιος δίνει στον οργανισμό μας τη βιταμίνη D, η οποία – μεταξύ άλλων – ανεβάζει και τη διάθεσή μας, αυξάνει τα επίπεδα της ενεργητικότητας και μας κάνει να έχουμε περισσότερη όρεξη. Κάπως έτσι επιθυμούμε να συνεχίζουμε την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.