Τα τελευταία χρόνια, ακούμε όλο και συχνότερα για τον αναπόσπαστο ρόλο του εντέρου στην υγεία και την ευεξία μας συνολικά. Τα τρισεκατομμύρια βακτήρια και μικροοργανισμοί που συνθέτουν το μικροβίωμά του επικοινωνούν με το υπόλοιπο σώμα και μια πιο ποικιλόμορφη μικροχλωρίδα σχετίζεται με καλύτερη μακροπρόθεσμη υγεία.

Γιατί είναι σημαντική η υγεία του εντέρου;

Μελέτη ορόσημο από το King’s College του Λονδίνου επισημαίνει ότι μια ομάδα 15 συγκεκριμένων μικροβίων του εντέρου συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κοινών παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, όταν τρώμε δεν τρέφουμε απλώς το σώμα μας με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τρέφουμε και τα τρισεκατομμύρια μικρόβια που ζουν μέσα στο έντερό μας.

Διαβάστε επίσης: Έντερο: Τι να κάνετε κάθε βράδυ για να παραμείνει υγιές

Στο μικροβίωμα του εντέρου, τα «καλά» βακτήρια κάνουν πολλά περισσότερα από το να διευκολύνουν την πέψη και την διάσπαση των τροφών για αυτό και όταν δεν βρίσκεται σε ισορροπία, μπορεί να προκληθούν μια σειρά από συμπτώματα, όπως:

#1 Δυσκοιλιότητα ή διάρροια

Συμπτώματα όπως αυτά μπορεί να υποδεικνύουν ότι το έντερο αντιμετωπίζει πρόβλημα με την επεξεργασία της τροφής ή ότι υπάρχει μικροβιακή ανισορροπία. Εάν εμφανίσετε ένα σύμπτωμα για περισσότερες από επτά ημέρες ή η συχνότητα των κενώσεων σας αλλάζει και παρεμβαίνει στην καθημερινή σας ζωή, απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

#2 Φούσκωμα

Το φούσκωμα συνήθως συνοδεύεται από δυσκοιλιότητα ή διάρροια, αλλά μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να είναι πιο αισθητό. Έτσι παρατηρήστε ποιες μέρες ή ποιες τροφές έχετε καταναλώσει όταν είναι πιο έντονο.

#3 Παλινδρόμηση οξέος

Η παλινδρόμηση οξέος είναι επίσης ένδειξη ότι κάτι που τρώτε δεν ταιριάζει τόσο με το έντερό σας.

#4 Διατροφικές ελλείψεις

Η ανεπάρκεια είτε βιταμινών είτε θρεπτικών συστατικών μπορεί να είναι σημάδι ότι είτε η διατροφή σας είναι ανεπαρκής είτε ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα.

#5 Κακή ψυχική υγεία

Είτε πρόκειται για κατάθλιψη, άγχος ή άλλες ενδείξεις που σχετίζονται με ζητήματα ψυχικής υγείας, η διατροφή σας αλλά και η υγεία του εντέρου συνδέονται με την διάθεσή σας. Επιπλέον, το αίσθημα κόπωσης ή χαμηλής ενέργειας μπορεί να είναι σημάδι δυσλειτουργίας του εντέρου.

#6 Δερματικά προβλήματα

Οι δερματικές παθήσεις όπως η ακμή, το έκζεμα και η ψωρίαση συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με το έντερο, λόγω του άξονα εντέρου-δέρματος. Για παράδειγμα, πρόσφατη επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι η κατανάλωση διαιτητικών ινών θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη ή/και τη θεραπεία δερματικών αλλεργιών.