Η φύση είναι γεμάτη θεραπείες ευεξίας. Υπάρχουν περίπου 391.000 είδη φυτών στον κόσμο και περίπου το 28% από αυτά χρησιμοποιούνται για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Το να φροντίζουμε τα φυτά είναι μια συνήθεια χαλαρωτική, που συμβάλλει στον περιορισμό του άγχους και βοηθά επίσης να επαναπροσδιορίζουμε τις σκέψεις μας και να τις βάζουμε σε τάξη.

Λεβάντα

Η λεβάντα έχει χρησιμοποιηθεί σε όλη την ιστορία για να βοηθήσει στη χαλάρωση και στον ύπνο. Πώς ακριβώς λειτουργεί; Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Natural Medicine Journal», η λεβάντα ηρεμεί το άγχος καταπραΰνοντας το τμήμα του εγκεφάλου μας που ελέγχει τα συναισθήματα.

Μαζέψτε μερικά ματσάκια, στεγνώστε τα και φτιάξτε από αυτά αρωματικά σακουλάκια για να τα αφήσετε κάτω από το μαξιλάρι σας ή να τα πάρετε μαζί σας για να ανακουφιστείτε από το άγχος εν κινήσει. Δεν υπάρχει πιο απλό πράγμα από το να φυτέψετε τη δική σας λεβάντα.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προμηθευτείτε λεβάντα σε μικρό γλαστράκι από ένα φυτώριο και απλά να τη μεταφυτέψετε στον κήπο ή σε μεγαλύτερη γλάστρα στο μπαλκόνι σας.

Μέντα

Ενα βότανο που φτιάχνει ένα νόστιμο, καταπραϋντικό τσάι, η μέντα θεωρείται ότι αντιμετωπίζει το άγχος και βοηθά να καθαρίσει το μυαλό σας. Λέγεται επίσης ότι βοηθά στην πέψη και στον ύπνο.

Αλλά πέρα από την τσαγιέρα, ρίξτε μερικά φρέσκα φύλλα σε ένα ζεστό μπάνιο για μια αναζωογονητική εμπειρία. Προσοχή, τα φυτά μέντας είναι χωροκατακτητικά, οπότε είναι προτιμότερο να φυτέψετε αυτό το φυτό σε γλάστρα.

Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο δεν δίνει άρωμα και γεύση μόνο στο φαγητό, έχει και πρακτική χρήση. Το εν λόγω βότανο συνδέεται με την ενίσχυση της μνήμης.

Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Northumbria, η οποία εξέτασε την επίδραση που θα είχε το άρωμα του δεντρολίβανου σε μια αίθουσα γεμάτη μαθητές που έκαναν τεστ μνήμης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πέτυχαν 5% έως 7% καλύτερες επιδόσεις όταν το άρωμα ήταν παρόν, συνδέοντας αυτό το ισχυρό βότανο με αυξημένη συγκέντρωση και καθαρότερη μνήμη.

Ορισμένα φυτά δεντρολίβανου ανθίζουν επίσης όμορφα, καθιστώντας αυτό το βότανο την τέλεια προσθήκη σε έναν αισθητηριακό κήπο.

Χαμομήλι

Μπορεί να έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν αφέψημα χαμομηλιού, το οποίο παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας αποξηραμένα κεφάλια λουλουδιών χαμομηλιού και φημίζεται για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες. Βρείτε λοιπόν ένα ηλιόλουστο σημείο στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας και φυτέψτε χαμομήλι τον Μάιο και τον Ιούνιο για συγκομιδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.