Όταν σκέφτεστε ποιο γάλα είναι καλύτερο να εντάξετε στη διατροφή σας, οι επιλογές που σας περνάνε από το μυαλό λογικά είναι το κλασικό αγελαδινό ή κάποιο φυτικό (βρόμης, σόγιας, καρύδας, αμυγδάλου, ρυζιού).

Τι γίνεται όμως με το κατσικίσιο;

Όλα τα γάλατα αποτελούνται από νερό, λακτόζη, λίπη, πρωτεΐνη και μικροθρεπτικά συστατικά. Αν και κάποια γάλατα έχουν ίδιο μακρο-διατροφικό προφίλ, στην πραγματικότητα διαφέρουν πολύ.

Διαβάστε επίσης: Σωστή διατροφή: Ποιες οι βασικές της αρχές;

Όμως, το κατσικίσιο γάλα έχει κάποιες μοναδικές ιδιότητες που το κάνουν να ξεχωρίζει από το αγελαδινό: Είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αναπνευστικά, πεπτικά και δερματολογικά συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους.

Επειδή περιέχει λιγότερη λακτόζη από το αγελαδινό και για αυτό προτείνεται ως εναλλακτική λύση στους ανθρώπους που έχουν μια ελαφριάς μορφής δυσανεξία.

Επιπλέον, το κατσικίσιο γάλα έχει υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Α και D, ασβεστίου και σεληνίου. Ταυτόχρονα, βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση ορισμένων μεταλλικών στοιχείων.

Ένα βασικό προτέρημα του κατσικίσιου γάλακτος είναι η ομοιότητά του με το μητρικό γάλα.

Η σύνθεσή του, η οποία είναι πολύ πιο κοντά στο ανθρώπινο γάλα συγκριτικά με το αγελαδινό, το κάνει πιο εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Παράλληλα, έχει μικρότερου μεγέθους λιποσφαιρίδια συγκριτικά με το αγελαδινό γάλα και είναι πιο εύπεπτο.

Μάλιστα, έρευνες έχουν συνδέσει το κατσικίσιο γάλα με αυξημένη ικανότητα μεταβολισμού του σιδήρου και του χαλκού, ειδικά στην περίπτωση των ανθρώπων με πεπτικά προβλήματα.

Το λάθος που κάνετε με το μπρόκολο

Πολλοί αγοράζουν μπρόκολο που είναι ήδη κομμένο, αλλά αν αγοράσετε ολόκληρο το κεφάλι, μη βιαστείτε να πετάξετε το κοτσάνι. Ο λόγος;

Τα κοτσάνια είναι γεμάτα βιταμίνες C, D και φολικό οξύ (ζωτικής σημασίας πριν από τη σύλληψη και κατά την εγκυμοσύνη), μέταλλα και φυτοθρεπτικά.

Το σκληρό, ινώδες εξωτερικό μπορεί να κάνει το κοτσάνι να φαίνεται ότι δεν τρώγεται, αλλά μην σας ξεγελά η εμφάνιση. Απλώς αφαιρέστε τη φλούδα και κόψτε το σε κυβάκια ή στικς. Προσθέστε το σε οποιαδήποτε σούπα ή σαλάτα.