Τα οστά, παρόλο που δεν το βλέπετε, κάνουν εκπληκτικά πράγματα.

Εργάζονται σκληρά για εσάς κάθε μέρα: Σας επιτρέπουν να κινείστε, προστατεύουν τον εγκέφαλο και τα ζωτικά σας όργανα και αποθηκεύουν τα απαραίτητα μέταλλα για τον οργανισμό σας.

Διαβάστε επίσης: Ενέργεια στο maximum συνδυάζοντας αυτούς τους ξηρούς καρπούς

Το οστό δομείται από ένα σύνθετο υλικό αποτελούμενο από κρυστάλλους ανόργανων στοιχείων (ασβέστιο, φώσφορος, ψευδάργυρος, μαγνήσιο), δεσμευμένων σε ένα πρωτεϊνικό στρώμα. Η δομή του είναι τέτοια, ώστε να παρέχει στήριξη, ανθεκτικότητα και να απορροφά τους κραδασμούς χωρίς να σπάει.

Αν διαταραχθεί η σύσταση του οστού μπορούν να προκληθούν παθήσεις όπως η ραχίτιδα, η οστεομαλακία και η οστεοπόρωση.

Τα οστά υφίστανται αλλαγές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Όταν, όμως, επιτευχθεί η μέγιστη οστική μάζα, ξεκινά η σταδιακή απώλεια οστού, αρχικά με αργό ρυθμό, ο οποίος αυξάνεται με την ηλικία.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να διατηρήσετε ή και να βελτιώσετε την υγεία των οστών σας τώρα, μέσω της διατροφής σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε με αυτό το γλυκό σνακ:

Αποξηραμένα δαμάσκηνα για καλή υγεία των οστών

Τα δαμάσκηνα αποτελούν ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, που προσφέρει πλήθος πολύτιμων συστατικών στην υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, ενώ περιέχουν και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α και Ε, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και μαγγανίου.

Μάλιστα, ερευνητικά δεδομένα συνδέουν τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και με την οστική υγεία.

Σε μια ερευνητική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Advances in Nutrition, η ομάδα του Penn State διαπίστωσε ότι τα δαμάσκηνα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της απώλειας οστικής μάζας σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, πιθανότατα λόγω της ιδιότητάς τους να μειώνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, τα οποία συμβάλλουν στην απώλεια οστικής μάζας.

«Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποδυνάμωσης των οστών που μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα», εξηγούν οι ερευνητές πίσω από την επιστημονική μελέτη.

«Η ενσωμάτωση δαμάσκηνων στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των οστών επιβραδύνοντας ή ακόμα και αναστρέφοντας αυτή τη διαδικασία» υπογραμμίζουν.