Όσο πιο θετική είναι η εικόνα που έχετε για το σώμα σας τόσο περισσότερη η ψυχολογική ευεξία και το αίσθημα ικανοποίησης που θα αντλείτε από την καθημερινότητά σας, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU) στην Αγγλία.

Δημοσιευμένη στο περιοδικό Body Image, η έρευνα είναι μια από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για το ζήτημα της εικόνας του σώματος, με την συμμετοχή 56.968 συμμετεχόντων από 65 έθνη.

Διαβάστε επίσης: Body positive ή body negative; Body neutral!

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην «εκτίμηση του σώματος», που ορίστηκε ως «η αποδοχή, η διατήρηση ευνοϊκών απόψεων για το σώμα και ο σεβασμός, ενώ επίσης απορρίπτει τα σύγχρονα πρότυπα εμφάνισης που προωθούνται από τα μέσα ενημέρωσης ως τη μοναδική μορφή ανθρώπινης ομορφιάς».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα εκτίμηση του σώματος συνδέονται με μια σειρά θετικών χαρακτηριστικών ευεξίας, όπως η βελτιωμένη αυτοεκτίμηση και οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Κομβικής σημασίας η θετική εικόνα του σώματος για το αίσθημα ικανοποίησης

Με επικεφαλής ερευνητές από το Anglia Ruskin University (ARU), μια κοινοπραξία επιστημόνων ζήτησε από συμμετέχοντες σε 65 χώρες να συμπληρώσουν την Κλίμακα Εκτίμησης Σώματος-2 (BAS-2), η οποία περιέχει δέκα στοιχεία στα οποία έπρεπε να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά, μεταξύ των οποίων «Σέβομαι το σώμα μου» και «Εκτιμώ τα διαφορετικά και μοναδικά χαρακτηριστικά του σώματός μου».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε όλα τα έθνη, η μεγαλύτερη εκτίμηση για το σώμα συσχετίστηκε σημαντικά με υψηλότερη ψυχολογική ευεξία. Επίσης η εκτίμηση για το σώμα ήταν υψηλότερη μεταξύ των συμμετεχόντων που ήταν ελεύθεροι (σε σύγκριση με τους δεσμευμένους ή τους παντρεμένους) και ζούσαν σε αγροτικές περιοχές.

Κατά την διάρκεια της μελέτης βρέθηκαν επίσης μεγάλες διαφορές στις βαθμολογίες εκτίμησης του σώματος στις 65 χώρες της έρευνας. Τις χαμηλότερες βαθμολογίες κατέγραψε η Αυστραλία, ακολουθούμενη από την Ινδία και μετά το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Μάλτα σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία.

Η Δρ. Viren Swami, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Anglia Ruskin University (ARU) και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αναφέρει: «Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μελέτες πάνω στην εικόνα για το σώμα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, που προέκυψε από μια συλλογική ερευνητική προσπάθεια στην οποία συμμετείχαν πάνω από 250 επιστήμονες.

Η διαπίστωσή μας ότι η μεγαλύτερη εκτίμηση του σώματος σχετίζεται με καλύτερη ψυχολογική ευεξία υπογραμμίζει τη σημασία της ανάπτυξης τρόπων για την προώθηση της πιο θετικής εικόνας του σώματος παγκοσμίως».