Όλοι (και όλες) θέλουμε μια επίπεδη κοιλιά, πολλές φορές όμως επικεντρωνόμαστε μόνο σε ασκήσεις κοιλιακών. Αν και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την συμβολή αυτών των ασκήσεων, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με μια πιο ολιστική προσέγγιση και όχι μόνο με την.. τοπική.

Ως ειδικός στην άσκηση, θέλω να μοιραστώ μαζί σας τα αγαπημένα μου τιπς που αφορούν την άσκηση, αλλά και τη διατροφή, τη διαχείριση του άγχους, την αναπνοή. Όλα αυτά επηρεάζουν πολύ το τελικό μας αποτέλεσμα!

1. Διατροφή

Η διατροφη παίζει ίσως τον μεγαλύτερο ρόλο στο αν θα έχουμε γραμμωμένους κοιλιακούς. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η έκφραση «οι κοιλιακοί φτιάχνονται στην κουζίνα».
Τα χαμηλά ποσοστά λίπους στην περιοχή, κάτι που επιτυγχάνεται όταν βρισκόμαστε σε θερμιδικό έλλειμα (τρώμε λιγότερο από αυτό που καίμε )είναι το πρώτο βήμα για επίπεδη κοιλιά.

2. Ενυδάτωση

Η ενυδάτωση είναι η χαρά των κυττάρων μας. Όταν πίνουμε επαρκείς ποσότητες νερού , δεν πεινάμε τόσο συχνά και νιώθουμε καλύτερα μες την ημέρα.

Τιπ: Ενώ είναι πολύ σημαντικό να πίνουμε αρκετό νερό, καλό είναι να αποφεύγουμε να το κάνουμε κατά την διάρκεια ενός γεύματος καθώς μπορεί να εντείνει το πρήξιμο στην κοιλιά.

3. Διαχείριση του στρες

Ο εγκέφαλος και το έντερο έχουν αμφίδρομη σχέση, αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν το ένα το άλλο σε εντυπωσιακό βαθμό. Το στρες λοιπόν μπορεί να ξεκινάει από τον εγκέφαλο, αλλά έχει άμεσο αντίκτυπο και στο έντερο, δημιουργώντας μια σειρά από ενοχλητικά συμπτώματα όπως πρήξιμο, φούσκωμα, μετεωρισμό.

Μια επίπεδη κοιλιά συνεπάγεται ένα χαρούμενο έντερο . Και όσο πιο χαρούμενος ο εγκέφαλος , τόσο πιο χαρούμενο και αυτό.

4. Διαφραγματικές αναπνοές

Τα οφέλη της διαφραγματικής αναπνοής είναι αναρίθμητα. Όταν αναπνέουμε από το διάφραγμα μειώνονται τα επίπεδα στρες, ηρεμεί όχι μόνο το νευρικό αλλά και το γαστρεντερικό σύστημα. Είδη άσκησης όπως το πιλάτες και η γιόγκα είναι οι καλύτερες επιλογές για να δουλέψετε την διαφραγματική αναπνοή ενώ παράλληλα γυμνάζετε και τους κοιλιακούς.

Τιπ: Καθίστε σε μια καρέκλα με την πλάτη ευθυγραμμισμένη και την σπονδυλική στήλη σε ουδέτερη θέση. Φέρτε τα χέρια χαμηλά στην κοιλιά. Πάρτε εισπνοή από την μύτη και στείλτε τον αέρα στην κοιλιά, αφήνοντας την να φουσκώσει. Με την εκπνοή αφήστε τον αέρα να βγει τραβώντας τον αφαλό προς τα μέσα. Επαναλάβετε αυτή την άσκηση όσο πιο συχνά μπορείτε μες την ημέρα.

5. Ασκήσεις κορμού

Και όχι , δεν αναφερόμαστε μόνο στα γνωστά σε όλους μας “crunches” ή αλλιώς ροκανίσματα , αλλά σε οποιουδήποτε είδους άσκηση βελτιώνει την λειτουργία των μυών του κορμού και μας βοηθά να έχουμε τονωμένους και λειτουργικούς κοιλιακούς: σανίδες, πλάγιες σανίδες, ραχιαίους, ασκήσεις για τους εν τω βάθει κοιλιακούς (όπως είναι ο εγκάρσιος κοιλιακός ) και φυσικά το πυελικό έδαφος.

6. Προπόνηση αντιστάσεων

Χτίζοντας το μυϊκό σύστημα αυξάνεται ο μεταβολισμός μας. Όσο μεγαλύτερους μύες έχουμε τόσο αυξάνονται οι θερμίδες που καίμε σε ηρεμία. Αν θέλουμε μια επίπεδη κοιλιά , σίγουρος σύμμαχος είναι ένας καλός μεταβολισμός, και η προπόνηση αντιστάσεων είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε.

7. Σωστή στάση σώματος

Όταν στεκόμαστε με την σπονδυλική μας στήλη σε ουδέτερη θέση, επιτυγχάνεται όχι μόνο η καλύτερη κατανομή των φορτίων στο σώμα, αλλά δίνουμε και το εφέ μιας πιο επίπεδης κοιλιάς. Επιπλέον, η καλή στάση σώματος έχει αποδειχθεί πως επηρεάζει την διάθεσή μας, κάνοντάς μας πιο χαρούμενους και θετικούς.

Η επίπεδη κοιλιά είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και όχι μόνο ασκήσεων για αυτήν. Βάλτε τα παραπάνω στην καθημερινότητά σας και μην ξεχνάτε: η αλλαγή τρόπου ζωής βελτιώνει όχι μόνο την εικόνα σας, αλλά και την υγεία σας, και φυσικά την αυτοπεποίθησή σας.

*Η Μαρία Κοκώνη είναι πιστοποιημένη Pilates Instructor και Personal Trainer. Το πάθος της για την άσκηση και την κίνηση την οδήγησε να μελετήσει εφαρμοσμένη νευροεπιστήμη της άσκησης. Καθώς την ενθουσιάζει ο τρόπος που όλα στο σώμα μας συνδέονται και αλληλεπιδρούν έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων όπως Clinical Pilates, Pre & Post Natal Pilates, Neurokinetic therapy, injury recovery.