Οι ξηροί καρποί, συχνά, δεν συγκαταλέγονται στα τρόφιμα που ευνοούν την απώλειας βάρους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά, αλλά, τώρα, Αυστραλοί επιστήμονες αμφισβητούν αυτή την άποψη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, υποστηρίζουν ότι τα αμύγδαλα, όχι μόνο δεν προκαλούν αύξηση βάρους, αλλά μπορεί επί της ουσίας να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Obesity – η οποία χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη του είδους της – όταν οι συμμετέχοντες που προσπαθούσαν να περιορίσουν τις θερμίδες στη διατροφή τους άρχισαν να τρώνε αμύγδαλα, το σωματικό τους βάρος μειώθηκε κατά 9,3%, δηλαδή, περίπου 7 κιλά κατά μέσο όρο.

Προηγούμενη έρευνα του ίδιου Πανεπιστημίου, έδειξε ότι τα αμύγδαλα μπορεί να συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης.

Στην μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition, αναφέρουν ότι «τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά οξέα, στα οποία αποδίδεται η χορταστική τους ιδιότητα».

Καταναλώνοντας λίγα αμύγδαλα ως σνακ μπορείτε να ελέγχετε καλύτερα την πείνα σας και ως εκ τούτου θα μπορείτε να διατηρήσετε πιο εύκολα το βάρος σας σε υγιή επίπεδα.

Για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη δοκιμάστε αυτό το εύκολο και νόστιμο σνακ, χωρίς συντηρητικά και πολλές θερμίδες:

Μπάρες ενέργειας με γκρανόλα, αμύγδαλο και κράνμπερι

Ενώ πολλές είναι οι έτοιμες επιλογές, είναι εξίσου εύκολο – και πιο υγιεινό – να τις φτιάξετε μόνοι σας.

Για τις δικές σας σπιτικές μπάρες ενέργειας θα χρειαστείτε 3 φλιτζάνια βρώμη, 1 φλιτζάνι δημητριακά ολικής άλεσης, 1 φλιτζάνι αποξηραμένα κράνμπερι, ½ φλιτζάνι αμύγδαλα και ½ φλιτζάνι πεκάν, καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα, ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ½ φλιτζάνι βούτυρο αμυγδάλου και 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας.

Συνδυάστε τη βρώμη, τα δημητριακά ρυζιού, τα κράνμπερι, τα αμύγδαλα, τα πεκάν και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.

Παράλληλα, ζεστάνετε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για ένα λεπτό, το βούτυρο αμυγδάλου με τη βανίλια. Έπειτα, ρίξτε το στα ξηρά υλικά και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Μεταφέρετε σε προετοιμασμένο ταψί με λαδόκολλα και πιέστε σταθερά με το πίσω μέρος μιας σπάτουλας.

Ψήστε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα στην άκρη και να είναι ακόμα μαλακές στη μέση, 20 έως 25 λεπτά.

Αν τις θέλετε πιο τραγανές, ψήστε μέχρι να ροδίσουν στην άκρη και να σταθεροποιηθούν κάπως στη μέση, 30 έως 35 λεπτά.

Κόψτε σε 24 μπάρες και αφήστε τις να κρυώσουν εντελώς χωρίς να τις χωρίσετε, περίπου 30 λεπτά ακόμα.