Τα πρώτα φύλλα πέφτουν, ο καιρός επιτέλους δροσίζει κι εσείς… είστε με ένα χαρτομάντιλο στο χέρι.

Τώρα είναι η εποχή που, όπου και να βρεθείτε, στη δουλειά, στα μέσα μεταφοράς, στο δρόμο, κάποιος φτερνίζεται ή βήχει – καθώς ξεκινάει η περίοδος των αλλεργιών και ταυτόχρονα ο ιός του κοινού κρυολογήματος αρχίζει να «κυκλοφορεί».

Το ερώτημα είναι, τα δικά σας συμπτώματα πού οφείλονται; Ήρθατε σε επαφή με φίλους ή συναδέλφους που ήταν άρρωστοι και κολλήσατε μια μεταδοτική ιογενή λοίμωξη ή μήπως έχετε κάποια φθινοπωρινή αλλεργία;

Αλλεργία

Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά σε μια ξένη ουσία. Οι συνήθεις «ύποπτοι» είναι η σκόνη, η μούχλα, οι μύκητες, το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων και η γύρη.

Όταν έρθετε σε επαφή με το αλλεργιογόνο, το ανοσοποιητικό σας σύστημα το αναγνωρίζει ως απειλή και παράγει αντισώματα για να το καταπολεμήσει.

Αυτή η διαδικασία πυροδοτεί την απελευθέρωση ισταμίνης, η οποία προκαλεί φλεγμονή και άλλα συμπτώματα αλλεργίας.

Η σοβαρότητα της αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και κυμαίνεται από ελαφρύ ερεθισμό έως αντίδραση αναφυλαξίας.

Οι αλλεργίες δεν μπορούν να θεραπευτούν, αλλά ο γιατρός σας θα σας καθοδηγήσει για το πώς να διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά τα συμπτώματά σας.

Κρυολόγημα

Το κρυολόγημα είναι μια ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Προκαλείται από διάφορα στελέχη ιών, όπως ο ρινοϊός και ο αδενοϊός.

Σε αντίθεση με τις αλλεργίες, το κοινό κρυολόγημα είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.

Μπορεί, ακόμη, να κολλήσετε από το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών και από τα αερομεταφερόμενα σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα.

Πλένοντας τα χέρια σας και αποφεύγοντας τη στενή επαφή με άρρωστα άτομα, ο κίνδυνος να κολλήσετε μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Τα κρυολογήματα είναι συνήθως ήπια και υποχωρούν μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή εάν υπάρχουν ενδείξεις μιας πιο σοβαρής λοίμωξης (όπως δυσκολία στην αναπνοή ή υψηλός πυρετός) αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Ποια η διαφορά;

Κόπωση, φτέρνισμα, καταρροή ή βουλωμένη μύτη – αυτά είναι μερικά από τα κοινά τους συμπτώματα.

Ένας εύκολος τρόπος για να εντοπίσετε τη διαφορά είναι ότι το κρυολόγημα που προκαλείται από ιό, συχνά, ξεκινά με πονόλαιμο και βήχα. Παράλληλα, μπορεί να έχετε ήπιο πυρετό και μυαλγίες.

Στην αλλεργία, μπορεί να νιώθετε φαγούρα στο λαιμό που σας προκαλεί βήχα και να αισθάνεσθε το κεφάλι σας βαρύ. Ωστόσο, με την αλλεργία δεν θα ανεβάσετε πυρετό, ούτε θα έχετε πόνους στο σώμα.

Επιπλέον, οι αλλεργίες προκαλούν φαγούρα και στα μάτια, πράγμα που σπάνια θα δείτε με το κρυολόγημα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργία, Άσθματος και Ανοσολογίας (AAAAI), η διάρκεια των συμπτωμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να διαχωρίσετε τις δύο καταστάσεις.

Τα κρυολογήματα διαρκούν περίπου 7 έως 10 ημέρες. Οι αλλεργίες, από την άλλη, μπορεί να επιμένουν όσο το άτομο εκτίθεται στο αλλεργιογόνο.

Τα συμπτώματα της αλλεργίας μπορεί, επίσης, να ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή ή το περιβάλλον, δηλαδή, μπορεί να έρχονται και να φεύγουν.