Κοινές παρανοήσεις που αφορούν την cardio προπόνηση και τη συμβολή της στην απώλεια βάρους, ίσως να είναι ο λόγος που δεν βλέπετε τόσο καιρό τον αριθμό στην ζυγαριά να… «πέφτει».

Τι μπορεί να κάνετε λάθος; Αντί να εγκαταλείψετε την προσπάθεια, ξεκαθαρίστε μύθους και αλήθειες ώστε να προχωρήσετε στις απαραίτητες αλλαγές που θα ανταμείψουν τον κόπο σας.

3 μύθοι σχετικά με την αερόβια άσκηση και την απώλεια βάρους

Μύθος #1: «Αν εστιάσετε μόνο στο cardio θα χάσετε κιλά»

Με την προπόνηση cardio καίμε λίπος και χάνουμε βάρος. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη αθλητική δραστηριότητα που μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, η υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση (HIIT) φαίνεται να ενισχύει την κινητοποίηση του αποθηκευμένου λίπους και να αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό. Επιπλέον, έχει θετική επίδραση στην ορμονική λειτουργία, στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης και στη μεταβολική λειτουργία.

Για βέλτιστα αποτελέσματα συστήνεται ο συνδυασμός HIIT με προπόνηση ενδυνάμωσης και cardio.

Μύθος #2: «Αν προπονείστε με άδειο στομάχι θα κάψετε περισσότερο λίπος»

Όπως το αυτοκίνητο δεν μπορεί να ξεκινήσει αν δεν του βάλουμε βενζίνη, έτσι και το σώμα θέλει το καύσιμό του πριν την προπόνηση και αυτό δεν είναι άλλο από το φαγητό.

Μια τέτοια στρατηγική πιθανότατα θα σας κάνει να μειώσετε την ένταση της προπόνησής σας ή ακόμα και να την διακόψετε.

Καλό είναι λοιπόν, περίπου 90 λεπτά πριν την προπόνησή σας, να φάτε κάτι ελαφρύ και εύπεπτο, όπως ένα μικρό φρούτο ή λίγο γιαούρτι με βρώμη. Φροντίστε επίσης να πιείτε ένα με δύο γεμάτα ποτήρια νερό.

Μύθος #3: «Aν προπονείστε αρκετά κάνοντας cardio, μπορείτε να φάτε ό,τι θέλετε»

Μην υπερεκτιμάστε τις θερμίδες που καίτε κατά τη διάρκεια της άσκησης και μην υποτιμάτε το πόσες θερμίδες παίρνετε τρώγοντας.

Η άσκηση από μόνη της δεν είναι αρκετή για να κάψετε λίπος. Χρειάζεται και η ισορροπία στη διατροφή, η μείωση του στρες, ο καλός ύπνος… Εάν προπονείστε κάθε μέρα, αλλά μετά τρώτε μεγάλες ποσότητες ή κάνετε ανθυγιεινές επιλογές, τότε είναι σαν να αναιρείτε όλη σας την προσπάθεια.

2 ασκήσεις cardio που μπορείτε να κάνετε καθημερινά στο σπίτι

#1 «Bear crawl»

Πώς να το κάνετε:

  • Ξεκινήστε στα τέσσερα, τα χέρια κάτω από τους ώμους σας και τα γόνατα κάτω από τους γοφούς σας.
  • Πιέστε τα χέρια σας στο έδαφος και σηκώστε τα γόνατά σας, ώστε να βρίσκονται λυγισμένα ακριβώς πάνω από το έδαφος.
  • Στη συνέχεια, σηκώστε το κεφάλι σας.
  • Αρχίστε να «σέρνεστε» προς τα εμπρός κάνοντας μικρά βήματα με το αριστερό σας χέρι και το δεξί σας πόδι και μετά με το δεξί χέρι και το αριστερό σας πόδι. Στη συνέχεια, κάντε την ίδια κίνηση προς τα πίσω.
  • Επαναλάβετε όσες φορές θέλετε και μπορείτε.

#2 «High skips in place»

Τα «ψηλά γόνατα» είναι μία από αυτές τις «απλές» ασκήσεις προθέρμανσης που μπορεί να έχετε κάνει στο γυμνάσιο. Εκτελείτε στη θέση που βρίσκεστε ή κινούμενοι προς τα εμπρός και είναι μια εξαιρετική άσκηση cardio μόνο με το βάρος του σώματος.

Πώς να το κάνετε:

  • Σταθείτε όρθιοι με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των γοφών ενώ λυγίζετε τα χέρια σας 90 μοίρες.
  • Φέρτε το αριστερό σας γόνατο όσο πιο ψηλά φτάνει και το δεξί χέρι ταυτόχρονα προς τον κρόταφο, χοροπηδώντας στο δεξί.
  • Συνεχίστε να χοροπηδάτε φέρνοντας εναλλάξ ψηλά το αντίθετο χέρι με το αντίθετο πόδι για όση ώρα μπορείτε.