Αν δεν κοιμηθήκατε αρκετά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι ειδικοί από το Sleep Foundation σας δίνουν το πράσινο φως για να κοιμηθείτε λίγο παραπάνω το Σαββατοκύριακο.

Πρόσφατα, μια ομάδα γιατρών και ειδικών σε θέματα ύπνου, που εξέτασε 63 σχετικές μελέτες, υποστηρίζει ότι το να κοιμηθείτε μία έως δύο ώρες έξτρα τις ημέρες που δεν εργάζεστε, μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε τον χαμένο χρόνο και να αποφύγετε τη συσσώρευση του «χρέους» ύπνου.

Το «χρέος» ύπνου είναι η διαφορά μεταξύ της ποσότητας ύπνου που χρειάζεται το σώμα σας και του πόσο κοιμάστε στην πραγματικότητα.

Με την πάροδο του χρόνου, αν δεν το «αποπληρώσετε» μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Penn State προειδοποιεί ότι δεν μπορείτε να αναπληρώσετε τον χαμένο χρόνο – τουλάχιστον όσον αφορά την υγεία της καρδιάς.

Επιπλέον, Ιάπωνες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Meiji, επισημαίνουν ότι οι γυναίκες που κοιμούνται περισσότερο όταν δεν δουλεύουν, μπορεί να έχουν πιο έντονους πόνους περιόδου, ενώ ερευνητές του King’s College του Λονδίνου αναφέρουν ότι έστω και μια μικρή αλλαγή στη διάρκεια του ύπνου σας, μπορεί να έχει μετρήσιμες επιπτώσεις στο έντερό σας.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να κοιμάστε επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ.

Αν χρειάζεστε πραγματικά λίγες παραπάνω ώρες ύπνου το Σαββατοκύριακο, προσπαθήστε να μην υπερβαίνετε τις 2 ώρες, γιατί έτσι μπορεί να μπερδέψετε το σώμα σας και να κάνετε τη Δευτέρα σας δυσκολότερη από ό,τι είναι ήδη.

Πώς θα καταλάβετε αν σας λείπει ύπνος

Η στέρηση ύπνου προκαλείται από συνεπή έλλειψη ύπνου ή μειωμένη ποιότητα ύπνου. Όταν κοιμόμαστε λιγότερο από 7 ώρες σε τακτική βάση μπορεί τελικά να έχει επιπτώσεις που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα.

Ο οργανισμός σας χρειάζεται ύπνο, όπως ακριβώς χρειάζεται φαγητό και νερό για να λειτουργήσει σωστά. Κατά τον ύπνο, το σώμα θεραπεύεται και αποκαθιστά τη χημική του ισορροπία. Ο εγκέφαλός δημιουργεί νέες συνδέσεις σκέψης και διατηρεί τη μνήμη.

Οι προειδοποιητικές ενδείξεις στέρησης ύπνου περιλαμβάνουν:

  1. Δεν συγκεντρώνεστε.
  2. Αντιδράτε υπερβολικά στα συναισθηματικά ερεθίσματα, έχετε ευερεθιστότητα ή νευρικότητα.
  3. Νιώθετε ότι πεινάτε συνέχεια.
  4. Λαχταράτε για πρόχειρο φαγητό.
  5. Τα μάτια είναι πρησμένα ή κόκκινα, έχετε μαύρους κύκλους ή σακούλες.
  6. Αρρωσταίνετε εύκολα.
  7. Λειτουργείτε παρορμητικά.
  8. Ξυπνάτε μία ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  9. Σας παίρνει 30 λεπτά ή περισσότερο για να αποκοιμηθείτε το βράδυ.
  10. Ξαγρυπνάτε και το μυαλό σας είναι γεμάτο με ανησυχίες και άλλες σκέψεις.
  11. Σπάνια θυμάστε τα όνειρά σας.
  12. Ξυπνάτε το πρωί νιώθοντας κουρασμένοι.
  13. Ξυπνάτε νωρίτερα το πρωί από ό,τι θα θέλατε.
  14. Νιώθετε υπνηλία και κούραση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  15. Χασμουριέστε πολλές φορές.

Αν σημειώσατε 3 ή περισσότερα τικ στις παραπάνω προτάσεις, τότε πιθανότατα δεν κοιμάστε αρκετά ή ο ύπνος σας δεν είναι καλής ποιότητας.