Αυξημένη ευελιξία και μυϊκή δύναμη, βελτιωμένη αναπνοή και αθλητική απόδοση, αυξημένη ενέργεια και ζωτικότητα, νους και σώμα σε ισορροπία. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που χαρίζει η yoga σε όσους εξασκούν τις στάσεις της τακτικά.

Εάν θέλετε να ενισχύσετε την δύναμη και την ισορροπία σας, μπορείτε να εντάξετε στην συνεδρία σας την στάση μισοφέγγαρο, που απαιτεί σταθερότητα και συγκέντρωση, καθώς ισορροπείτε στο ένα πόδι με τα τέσσερα άκρα σας να τεντώνονται και να επεκτείνονται έξω από το κέντρο του σώματός σας.

Η στάση της ισορροπίας και της δύναμης

Η στάση μισοφέγγαρο είναι γνωστή και ως «Ardha Chandrasana» («Ardha» σημαίνει «μισό», «Chandra» σημαίνει «λάμπει» ή «φεγγάρι» και «Asana» που σημαίνει «πόζα» ή «στάση»).

Κατατάσσεται ως στάση ισορροπίας σε όρθια στάση και συχνά ακολουθεί την τριγωνική στάση σε μια συνεδρία yoga, επειδή υπάρχει μια φυσική μετάβαση και παρόμοιο σχήμα μεταξύ των δύο στάσεων.

Ποιος μπορεί να την κάνει;

Επειδή για να εκτελέσετε την στάση μισοφέγγαρο θα πρέπει να ισορροπήσετε στο ένα σας πόδι, η διατήρηση της ισορροπίας είναι το κλειδί. Η χρήση στηρίξεων και η εκτέλεση της στάσης μέσω τροποποιήσεων για να γίνει πιο εύκολη, την καθιστούν προσιτή για τους περισσότερους, όμως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι δεν έχουν καλή ισορροπία ή είναι επιρρεπείς στις πτώσεις.

Όποιος έχει οσφυαλγία και παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, όπως κήλη δίσκου, θα πρέπει να αποφεύγει εντελώς αυτή τη στάση.

Ποιοι μυς ενεργοποιούνται;

Η στάση μισοφέγγαρο στοχεύει τους τετρακέφαλους, τους γλουτούς, τους μηριαίους, τους μύες γύρω από τον αστράγαλο και του ποδιού σας.

Ενεργοποιεί επίσης τους μυς του πυρήνα, καθώς «δουλεύουν» για να σταθεροποιήσουν το σώμα σας όσο εκτελείτε την πόζα ενώ το πίσω πόδι σας σηκώνεται.

Είναι για αρχάριους ή για προχωρημένους;

Η συγκεκριμένη στάση μπορεί να αποτελέσει πρόκληση ακόμα και για τους πιο προχωρημένους ασκούμενους της yoga λόγω της έντονης εστίασης που απαιτείται για να καταφέρετε να εξισορροπήσετε. Ακόμη και η στιγμιαία απόσπαση της προσοχής μπορεί να σας βγάλει… «εκτός».

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε αρκετή δύναμη στα πόδια σας και ευλυγισία στους γοφούς σας για να παραμείνετε ισορροπημένοι. Ωστόσο, με τη χρήση στηρίξεων ή εάν την εκτελέσετε με τροποποιήσεις μπορείτε να ενισχύσετε την δύναμη του κάτω μέρους του σώματός σας, ακόμα και αν μόλις τώρα ξεκινάτε.

Πώς θα την κάνετε

Είναι σύνηθες να θέλετε να εστιάσετε περισσότερο στη χρήση των χεριών και των ποδιών σας καθώς εκτελείτε την συγκεκριμένη στάση αντί να ξεκινήσετε την κίνηση από τον πυρήνα σας. Ωστόσο, μία από τις βασικές λειτουργίες του πυρήνα είναι να παρέχει σταθερότητα και να υποστηρίζει τη σπονδυλική σας στήλη καθώς κινείστε.

Καθώς μετατοπίζετε το κέντρο βάρους σας για να ισορροπήσετε στο ένα πόδι, κινηθείτε αργά και προσεκτικά για να αξιοποιήσετε τη δύναμη και την ευελιξία του πυρήνα σας.

Για να την εκτελέσετε σωστά, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Σταθείτε στο κέντρο του yoga mat και ξεκινήστε από την στάση parsnakosana.
  • Τοποθετήστε τα χέρια σας στους γοφούς σας. Στρέψτε το δεξί σας πόδι προς τη μία άκρη και το αριστερό σας πόδι προς την κορυφή του χαλιού.
  • Λυγίστε πλάγια προς τα αριστερά σας, στρέφοντας τη λεκάνη σας στο πλάι για να ξεκινήσετε την κίνηση από τους γοφούς σας. Στη συνέχεια, αφήστε τον υπόλοιπο κορμό σας να ακολουθήσει.
  • Λυγίστε το αριστερό σας γόνατο και τοποθετήστε το αριστερό σας χέρι κάτω στο πάτωμα λίγο πιο μακριά σας.
  • Κρατήστε το δεξί σας χέρι στο ισχίο σας και κάντε μια ελαφριά κάμψη στο αριστερό σας γόνατο, ώστε να μην το υπερεκτείνετε καθώς εισπνέετε για να σηκώσετε το δεξί (πίσω) πόδι στην ευθεία με τους γοφούς σας.
  • Εκπνεύστε καθώς ανοίγετε το στήθος σας στο πλάι και τραβήξτε τον αφαλό σας προς τα μέσα για να ενεργοποιηθεί ο πυρήνας σας.
  • Εισπνεύστε και επιμηκύνετε τη σπονδυλική σας στήλη.
  • Εάν αισθάνεστε σταθεροί, τεντώστε το δεξί σας χέρι προς τα πάνω.
  • Εκπνεύστε καθώς πιέζετε προς τα κάτω στο όρθιο πόδι σας.
  • Μείνετε στην στάση για 3 αναπνοές ή όσο αντέχετε.
  • Όταν είστε έτοιμοι να επανέλθετε, λυγίστε απαλά το μπροστινό σας γόνατο και χαμηλώστε το πάνω πόδι σας προς τα κάτω.
  • Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Μπορείτε να εκτελέσετε την συγκεκριμένη στάση στην μέση της συνεδρίας σας μαζί με άλλες όρθιες στάσεις για να ενισχύσετε την δύναμη και την συγκέντρωσή σας.