Πολλές γυναίκες απλώνουν μια μάσκα στα μαλλιά τους και ύστερα κάνουν κανονικά τις δουλειές τους, πάνε γυμναστήριο ή κοιμούνται χωρίς να την ξεπλένουν, αγνοώντας τις οδηγίες που μπορεί να αναγράφονται στη συσκευασία.

Υπάρχει όμως λόγος που η μάσκα σας έχει οδηγίες χρήσης και είναι σημαντικό να τις ακολουθείτε.

Επειδή τα συστατικά της μάσκας θα μείνουν για ώρες πάνω στα μαλλιά σας, δεν σημαίνει ότι θα έχουν και πιο αποτελεσματική δράση.

Στην πραγματικότητα, η πολύωρη εφαρμογή μιας μάσκας, η οποία δεν είναι προορισμένη για τέτοιου είδους χρήση, μπορεί να βλάψει την τρίχα παρά να την ωφελήσει.

Τι θα συμβεί στα μαλλιά σας αν αφήνετε τη μάσκα σας περισσότερη ώρα από όσο πρέπει

Αφήνοντας μια μάσκα μαλλιών για πολλή ώρα δημιουργείτε έναν φραγμό στους θύλακες, που δεν επιτρέπει στην τρίχα να παίρνει οξυγόνο, δηλαδή να «αναπνέει».

Αυτό μπορεί να οδηγήσει, επίσης, σε συσσώρευση υπολειμμάτων και λιπαρότητα, αποδυνάμωση των μαλλιών και ερεθισμό ή ευαισθησία στο δέρμα.

Η παρατεταμένη έκθεση των δραστικών συστατικών σε βρεγμένη τρίχα αυξάνει την πιθανότητα βλάβης – ιδιαίτερα αν τα μαλλιά σας είναι ήδη ξηρά και επιρρεπή στο σπάσιμο.

Το μέγεθος της πιθανής βλάβης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φόρμουλα που χρησιμοποιείτε.

Αν υπερβάλλετε με τις μάσκες ενυδάτωσης, για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε υπερβολική υγρασία.

Επιπλέον, η ανισορροπία υγρασίας και πρωτεΐνης μπορεί να κάνει αλλάξει τη δομή της τρίχας, και έτσι, τα μαλλιά σας να χάσουν το σχήμα τους.

Όταν αφήνετε άσκοπα στα μαλλιά σας μάσκες επανόρθωσης με υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών στη σύστασή τους, η υπερ-πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει φθορά και σπάσιμο της τρίχας.

Πόση ώρα και κάθε πότε να εφαρμόζετε τη μάσκα

Υπάρχουν συνθέσεις που λειτουργούν μέσα σε 2’ και άλλες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσεις.

Στη συσκευασία κάθε μάσκας θα δείτε ότι αναγράφεται ο χρόνος που χρειάζεται για να δράσει η φόρμουλα, με τις περισσότερες μάσκες να απαιτούν γύρω στα 20 λεπτά.

Για μαλλιά που δεν έχουν υποστεί τεχνικές επεξεργασίες και το μήκος τους φτάνει στους ώμους, μία φορά κάθε 2-3 εβδομάδες αρκεί.

Όσον αφορά τα μακριά μαλλιά, μία φορά κάθε 1-2 εβδομάδες είναι εντάξει.

Τα ταλαιπωρημένα μαλλιά από τεχνικές επεξεργασίες και θερμό στάιλινγκ μπορεί να χρειάζονται πιο εντατική φροντίδα, γύρω στις δυο φορές την εβδομάδα.

Τα μυστικά της σωστής εφαρμογής

Ακολουθήστε αυτά τα tips για να βεβαιωθείτε ότι η μάσκα θα δράσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χαρίζοντας μαλλιά δυνατά, ενυδατωμένα και λαμπερά:

  • Αρχικά, επιλέξτε την σύνθεση της μάσκας, ανάλογα με τις ανάγκες σας (π.χ. για ενυδάτωση, αναδόμηση, ενάντια στο σπάσιμο και την τριχόπτωση, ενάντια στη λιπαρότητα, για βαμμένα μαλλιά, για ξανθά μαλλιά ή ανταύγειες).
  • Όπως και στη skin care ρουτίνα σας, ξεκινήστε με τον καθαρισμό. Το κατάλληλο σαμπουάν θα αφαιρέσει τους ρύπους και τα περιττά έλαια, εξασφαλίζοντας μία καθαρή βάση για τη μάσκα συνέχεια.
  • Μετά τον καθαρισμό, η τρίχα είναι σαν σφουγγάρι που απορροφά όλα τα θρεπτικά συστατικά της μάσκας. Ωστόσο, το πλεόνασμα νερού μπορεί να αραιώσει τη σύνθεση και να μειώσει τη δράση της. Γι’ αυτό, αφού ξεβγάλετε τα μαλλιά σας, στραγγίστε τα καλά, ώστε να φύγει το πολύ νερό.
  • Στη συνέχεια, εφαρμόστε τη μάσκα, με τα δάχτυλά σας ή μια χτένα με αραιά δόντια, στις άκρες μαλλιών για να αποφύγετε την ανεπιθύμητη λιπαρότητα. Αν η σύνθεση είναι σχεδιασμένη για το τριχωτό, μπορείτε να την εφαρμόσετε και στις ρίζες.
  • Την αφήνετε όση ώρα αναγράφουν οι οδηγίες της και έπειτα ξεπλένετε, κατά προτίμηση όχι με ζεστό νερό.