Είστε ευερέθιστη, έχετε πάρει κιλά και δεν κοιμάστε καλά; Εάν είστε άνω των 40 ετών, ίσως πιστεύετε ότι για όλα φταίει η εμμηνόπαυση. Μην βιάζεστε όμως να βγάλετε συμπεράσματα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδια ενός υπερδραστήριου ή υπολειτουργικού θυρεοειδούς αδένα.

Άλλα συμπτώματα που μοιράζονται η εμμηνόπαυση και οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να είναι: κόπωση, κατάθλιψη, τριχόπτωση, εξάψεις.

Πώς λοιπόν θα καταλάβετε τι σας ταλαιπωρεί;

Υπερδραστήριος Vs. υπολειτουργικού θυρεοειδούς – Κοινά συμπτώματα

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού μας.

Παράγει ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, των μυών και άλλων οργάνων μας. Μερικές φορές όμως κάνει περισσότερα από όσα πρέπει ενώ άλλες πάλι, λιγότερα…

Υπερθυρεοειδισμός

Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής μπορεί να μας κάνει νευρικούς και ευερέθιστους. Μπορεί επίσης να παρατηρήσουμε ταχυκαρδία, υπερβολική εφίδρωση, τακτική κίνηση του εντέρου, αραίωση μαλλιών, απώλεια βάρους και ακανόνιστες περιόδους.

Υποθυρεοειδισμός

Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής αδένας μπορεί να επιβραδύνει τις λειτουργίες του σώματός μας. Ορισμένα συμπτώματα ενδέχεται να είναι:

  • Πιο αργή σκέψη
  • Κατάθλιψη
  • Αίσθημα κρύου
  • Δυσκοιλιότητα
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Αλλαγές στην περίοδο
  • Πιο αργός μεταβολισμός
  • Απώλεια μνήμης

Μήπως είναι η εμμηνόπαυση;

Τρία από τα πιο κοινά σημάδια της εμμηνόπαυσης είναι:

Αλλαγές στην περίοδο

Η περίοδός σας μπορεί να μην είναι πλέον τακτική. Μπορεί να είναι μικρότερη ή να διαρκεί περισσότερο. Μπορεί να αιμορραγείτε περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο. Αυτές είναι όλες φυσιολογικές αλλαγές, αλλά για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, πρέπει σε κάθε περίπτωση να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Εξάψεις

Πολλές γυναίκες έχουν εξάψεις, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν πολλά χρόνια μετά την εμμηνόπαυση με έντονη εφίδρωση, ακολουθούμενη από ρίγος. Οι εξάψεις μπορεί να είναι ήπιες ή έντονες και να σας στερούν ακόμα και τον ύπνο σας.

Αλλαγές στη διάθεση και το σώμα

Μπορεί να αισθάνεστε ευερέθιστη την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Πιθανόν, το άγχος ή οικογενειακές αλλαγές, όπως τα παιδιά που μεγαλώνουν, να σας προκαλέσουν εκνευρισμό ή θλίψη.

Επιπλέον, ως προς το σώμα, πολλές γυναίκες χάνουν μυς και συσσωρεύουν λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Οι αρθρώσεις σας επίσης μπορεί να είναι δύσκαμπτες και να πονούν. Για ορισμένες γυναίκες, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους και ταχυκαρδία.

Τελικα πώς θα καταλάβω αν είναι εμμηνόπαυση ή θυρεοειδής;

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι πιο συχνές στις γυναίκες, ειδικά σε εκείνες με οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων θυρεοειδούς ή νοσήματα όπως ο διαβήτης τύπου 1. Επιπλέον, όσο μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος αυξάνεται. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς συχνά διαγιγνώσκονται μεταξύ 45 και 55, ηλικίες κατά τις οποίες είναι πιθανό να περάσουμε στην εμμηνόπαυση.

Είναι φανερό λοιπόν πως δεν είναι δύσκολο να μπερδευτούμε. Τι κάνουμε τότε;

Mια απλή εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει στον αποκλεισμό διαταραχής του θυρεοειδούς. Εάν το τεστ δεν εντοπίσει ακανόνιστα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών, τότε η εμμηνόπαυση είναι πιθανώς η απάντηση που ψάχνετε και είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να το διαχειριστείτε κατάλληλα.