‘Ενα από τα πρώτα και πιο σημαντικά βήματα στην προσπάθειά σας να αποκτήσετε λεπτή μέση είναι να εστιάσετε στη διατροφή. Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρή προσπάθεια καταβάλλετε στην προπόνηση, δεν θα έχετε αποτελέσματα αν δεν στοχεύσετε σε έναν συνολικά πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη και περιορίστε τροφές που μπορεί να σας προκαλούν φούσκωμα.

Επιπλέον, μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό καθώς βοηθά στην αποβολή των τοξινών, αναπληρώνει τα υγρά στο σώμα που χάνονται από τη γυμναστική και σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι.

Ας δούμε πού είναι ωφέλιμο να εστιάσετε ως προς την άσκηση.

Δυο γνωστές προπονήσεις για πιο λεπτή μέση

#1 HIIT

Όταν στοχεύουμε στην απώλεια του κοιλιακού λίπους, ορισμένα είδη προπονήσεων είναι πιο αποτελεσματικά από άλλα. Για παράδειγμα, η υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση (HIIT) φαίνεται να ενισχύει την κινητοποίηση του αποθηκευμένου λίπους και να αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό.

Επιπλέον, έχει θετική επίδραση στην ορμονική λειτουργία, στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης και στη μεταβολική λειτουργία.

Βελτιώνει το επίπεδο της φυσικής κατάστασης, μειώνει το συνολικό λίπος, προάγει την υγεία και κάνει πιο σφιχτή την επιδερμίδα.

Για βέλτιστα αποτελέσματα συστήνεται ο συνδυασμός HIIT με προπόνηση ενδυνάμωσης.

#2 Cardio

Η καρδιαγγειακή άσκηση είναι επίσης απαραίτητη στη fitness ρουτίνα σας για να κάψετε θερμίδες κι να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά.

Κάνοντας τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο κ.λπ. για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, μπορεί να δείτε αποτελέσματα πολύ πιο σύντομα από ό,τι περιμένατε.

Καθώς «χτίζετε» το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, αυξήστε την ένταση των ασκήσεων σας για να χάσετε λίπος και να κάψετε θερμίδες πιο γρήγορα.

*Extra tip

Αφιερώστε το μεγαλύτερο μέρος της προπόνησής σας σε όλο το σώμα και όχι περισσότερο από το 10% του χρόνου σας στους κοιλιακούς.

Εάν προπονείστε για παράδειγμα για 1 ώρα, προγραμματίστε περίπου έξι λεπτά ασκήσεις κοιλιακών και αξιοποιήστε τον υπόλοιπο χρόνο για προπόνηση ενδυνάμωσης ή/και cardio.

Και δύο που δεν αναφέρουμε συχνά

#1 Χορός

Μπορείτε να κάψετε πολλές θερμίδες και να μειώσετε το λίπος μόνο χορεύοντας.

Ο χορός βελτιώνει τη δύναμη του κορμού, ενισχύει τους κοιλιακούς μυς, «τονώνει» τη μέση σας, συν του ότι αποτελεί μια διασκεδαστική δραστηριότητα που θα σας ανεβάσει τη διάθεση.

Επομένως, αν δεν σας αρέσει το γυμναστήριο, επιλέξτε ένα έντονο είδος χορού όπως hip-hop και εφόσον σας ευχαριστεί και σας ταιριάζει είναι βέβαιο πως θα παραμείνετε πιστοί σε αυτό, που είναι τελικά και το ζητούμενο.

#2 Γιόγκα

Εξασκώντας στάσεις της γιόγκα, ο πυρήνας σας θα ενισχυθεί και η ευελιξία σας θα βελτιωθεί. Η πρακτική της γιόγκα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποκτήσετε τη μέση που ονειρεύεστε. Πώς;

Η γιόγκα χαλαρώνει το σώμα και μειώνει το στρες το οποίο αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες της υπερφαγίας και της αύξησης βάρους.

Επομένως, μην διστάσετε να ξεκινήσετε σήμερα. Με μόλις 2 φορές την εβδομάδα θα δείτε διαφορά.

Για πιο λεπτή μέση, δοκιμάστε επίσης

Να κάνετε μασάζ

Το μασάζ αυξάνει τη ροή του αίματος και μπορεί να σας απαλλάξει από το περιττό άγχος.

Επικοινωνήστε στον μασέρ σας τον στόχο σας και σε ποιες περιοχές θέλετε να επικεντρωθεί και εκείνος θα προσαρμόσει το μασάζ στις προτιμήσεις σας.

Να κοιμάστε καλά

Έστω και 3 εβδομάδες να κοιμόμαστε λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ, οι ορμόνες στο σώμα τροποποιούνται, με την «ορμόνη της πείνας», λεπτίνη και την «ορμόνη του στρες», κορτιζόλη, να αυξάνονται.

Για λεπτή μέση αλλά και συνολικά καλύτερη υγεία φροντίστε να κοιμάστε ποιοτικά και επαρκώς, 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ.

Εν κατακλείδι

Όπως με όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και η απώλεια λίπους στην κοιλιά χρειάζεται προσπάθεια και υπομονή. Δεν είναι κάτι που θα αποκτήσετε από τη μια μέρα στην άλλη και μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες για να δείτε πρόοδο.

Αν είστε συνεπείς, ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με καλή διατροφή και επαρκή ύπνο, θα δείτε αποτελέσματα.

Θυμηθείτε να μην προσπερνάτε ποτέ αυτά που σας λέει το σώμα σας και να κάνετε σταδιακές αλλαγές στις οποίες μπορείτε να παραμείνετε συνεπείς σε βάθος χρόνου.

Θέστε στόχους που είναι συγκεκριμένοι, μικροί και επιτεύξιμοι και πείτε μπράβο στον εαυτό σας για την πρόοδό σας στην πορεία. Με πείσμα και αφοσίωση, μπορείτε να πετύχετε τα πάντα…