Το σώμα έχει τον τρόπο του να επικοινωνεί μαζί μας για το τι συμβαίνει στον οργανισμό μας. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι και η ζαλάδα, ένα «σήμα» που δεν πρέπει να αγνοήσουμε καθώς μέσω αυτής το σώμα μας «δηλώνει» πως χρειάζεται βοήθεια.

Ποιες είναι κάποιες πιθανές αιτίες της και γιατί είναι απαραίτητο να επισκεφτούμε το γιατρό μας;

Πιθανές αιτίες που σας προκαλούν ζάλη

Αφυδάτωση

Το νερό είναι το ελιξίριο του σώματός μας. Χωρίς αυτό, μπορεί τελικά να υποφέρουμε από θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ζαλάδας. Πώς θα φροντίσουμε να παραμένουμε ενυδατωμένοι και το χειμώνα; Έχοντας πάντοτε μαζί μας ένα μπουκαλάκι νερό και επιλέγοντας τρόφιμα που μας ενυδατώνουν, όπως φρούτα και λαχανικά.

Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα

Η υπογλυκαιμία που χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσει ζάλη και έντονο αίσθημα αδυναμίας.

Η παράλειψη γευμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε τέτοια συμπτώματα, επομένως είναι σημαντικό να αυξάνουμε τα επίπεδα της ενέργειάς μας μέσω υγιεινών τροφίμων καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ορθοστασία

Οι μεγάλες περίοδοι ορθοστασίας οδηγούν σε συγκέντρωση του αίματος στα πόδια, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να σας προκαλέσει ναυτία, ζάλη ή και θολή όραση.

Η κίνηση των ποδιών με ένα διάλειμμα για παράδειγμα για περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ήπιας ζάλης. Αν αυτό δεν βοηθήσει, καθίστε και βάλτε το κεφάλι σας ανάμεσα στα γόνατά σας ώστε περισσότερο αίμα να ρέει και πάλι προς τον εγκέφαλό σας και να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.

Άγχος

Μια στρεσογόνα κατάσταση μπορεί να μας οδηγήσει ακόμα και σε λιποθυμία. Το άγχος και η συναισθηματική φόρτιση μπορεί να προκαλέσουν επίσης μείωση της ροής του οξυγόνου στον εγκέφαλο και κατά συνέπεια, ζάλη.

Η χρήση τεχνικών χαλάρωσης και ελεγχόμενης αναπνοής μπορεί να είναι αποτελεσματικοί τρόποι διαχείρισης του στρες.

Φαρμακευτική αγωγή

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να έχουν ως παρενέργεια τη ζαλάδα. Εάν έχετε παρατηρήσει αλλαγές από τότε που τα παίρνετε και υποψιάζεστε ότι η φαρμακευτική σας αγωγή είναι ο ένοχος, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να διερευνήσει εναλλακτικές επιλογές θεραπείας.

Προβλήματα όρασης

Τα μη διαγνωσμένα ή μη θεραπευμένα προβλήματα όρασης μπορούν να προκαλέσουν ζάλη.

Οι τακτικές οφθαλμικές εξετάσεις είναι επομένως απαραίτητες για τη διατήρηση της οπτικής μας υγείας.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια

Ενώ η ήπια ζάλη ένα συχνά ένα σύμπτωμα που κάποια στιγμή όλοι μας μπορεί να βιώσουμε, η επαναλαμβανόμενη ή εκείνη που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα απαιτεί άμεση αξιολόγηση από ειδικούς για τον προσδιορισμό της υποκείμενης αιτίας και την λήψη της κατάλληλης θεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι αιτίες της ζαλάδας δεν περιορίζονται στις προαναφερθείσες και μπορεί να υποδηλώνουν ένα πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη για να είστε βέβαιοι πως δεν υπάρχει πράγματι κάποιος σοβαρός λόγος ανησυχίας.