Είναι φυσιολογικό να νιώθετε πόνο όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά ένα νέο πρόγραμμα άσκησης, ακόμα κι αν αθλείστε τακτικά. Είναι επίσης φυσιολογικό να αντιμετωπίζετε ήπιο ή μέτριο μυϊκό πόνο ύστερα από οποιαδήποτε επίπονη προπόνηση. Αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν τους μυς στα πόδια και πιο συγκεκριμένα στις γάμπες σας να πονούν μετά τη γυμναστική, όπως η υπερπροσπάθεια ή η αφυδάτωση.

Ας μάθουμε σήμερα περισσότερα σχετικά με τις αιτίες αλλά και την αποκατάσταση του εν λόγω πόνου.

4 πιθανοί λόγοι για τον πόνο στις γάμπες

#1 Καθυστερημένης έναρξης μυϊκό άλγος (ΚΕΜΑ)

Εάν ξεκινήσατε μόλις ένα νέο πρόγραμμα προπόνησης ή ανεβήκατε επίπεδο έντασης, δεν είναι όπως είπαμε ασυνήθιστο να αισθάνεστε πόνο στους μυς σας, συμπεριλαμβανομένων αυτών των γαμπών.

Το ΚΕΜΑ εμφανίζεται συνήθως από 12 έως 24 ώρες μετά την προπόνηση και εξασθενεί ύστερα από 3 έως 5 ημέρες.

Ως εκ τούτου, χρειάζεστε ανάπαυση. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να διακόψετε τελείως την άσκηση. Μπορείτε απλά να την προσαρμόσετε αναλόγως ώστε να είναι πιο ήπια για ένα χρονικό διάστημα και βέβαια μην ξεχνάτε ποτέ να κάνετε καλό ζέσταμα και διατάσεις.

#2 Αύξηση των ασκήσεων που «δουλεύουν» τις γάμπες

Μήπως προσθέσατε πρόσφατα νέες ασκήσεις που στοχεύουν περισσότερο σε αυτούς τους μυς; Αν ναι, δεν είναι ασυνήθιστο να νιώθετε πόνο καθώς οι γάμπες σας προσπαθούν να προσαρμοστούν.

Ενώ μπορεί να περιμένετε ότι οι γάμπες σας θα πονάνε μετά από μια άσκηση όπως το σχοινάκι, η αλήθεια είναι ότι όλες οι ασκήσεις κατά τις οποίες οι φτέρνες μας σηκώνονται από το έδαφος, «δουλεύουν» και τις γάμπες. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν:

  • Προβολές
  • Τρέξιμο
  • Πεζοπορία σε ανηφόρα
  • Ανέβασμα σκαλοπατιών
  • Step aerobics

Θυμηθείτε λοιπόν γενικά να μην το παρακάνετε…

#3 Αφυδάτωση

Το ανθρώπινο σώμα βασίζεται στο νερό για την αναπνοή, την πέψη, τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη διατήρηση της ομοιόστασης, ουσιαστικά για κάθε λειτουργία του.

Το νερό παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη λίπανση των αρθρώσεων και των μυών. Επομένως, η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει πόνους στις αρθρώσεις και δυσκαμψία ή κράμπες στους μυς και τους συνδέσμους, μεταξύ άλλων τόσο άμεσων όσο και μακροπρόθεσμων παρενεργειών.

Παραμείνετε επαρκώς ενυδατωμένοι χειμώνα-καλοκαίρι, πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την προπόνηση.

#4 Τραυματισμός

Μια ήπια καταπόνηση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε τη γάμπα σας δύσκαμπτη, επομένως ίσως δεν συνειδητοποιήσετε καν ότι έχετε τραυματίσει τους μυς σας, γεγονός που ενέχει κινδύνους και πρέπει να το προσέξετε.

Πιο έντονες παρενέργειες, όπως ο έντονος πόνος, το πρήξιμο και η απώλεια μυϊκής λειτουργίας απαιτούν άμεση ιατρική περίθαλψη.

Πώς να ανακουφίσετε τα πόδια σας

  • Δοκιμάστε προπονήσεις αποκατάστασης, όπως η γιόγκα και το περπάτημα.
  • Οι δυναμικές διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ροής του αίματος και του εύρους κίνησης των μυών.
  • Μπορείτε να κάνετε απαλό μασάζ στους πονεμένους μυς ή να χρησιμοποιήσετε έναν κύλινδρο αφρού για να απελευθερώσετε την ένταση.

Εάν έχετε πόνο λόγω τραυματισμού, θα πρέπει να τον επουλώσετε σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

*Άλλοι λόγοι για τον πόνο των μυών της γάμπας μπορεί να μην σχετίζονται άμεσα με τον μυ και να υποδηλώνουν σοβαρές καταστάσεις υγείας (θρομβώσεις, περιφερική αρτηριακή νόσος). Αν ο πόνος είναι έντονος ή δεν υποχωρεί, επισκεφθείτε το γιατρό σας για διάγνωση και σωστή καθοδήγηση.