Ο καρκίνος αποτελεί συχνή αιτία θανάτου. Σύμφωνα όμως με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου 1 στις 3 περιπτώσεις μπορεί να προληφθεί. Ποιες είναι οι καθημερινές πρακτικές που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο αυτόν;

1. Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Τα περιττά κιλά αυξάνουν τις πιθανότητες για διάφορους τύπους καρκίνου, όπως του οισοφάγου, του παγκρέατος, του παχέος εντέρου, των νεφρών και του θυρεοειδούς αδένα.

2. Μείωση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ερευνας για τον Καρκίνο συνιστά όχι περισσότερη από 1 μερίδα την εβδομάδα, καθώς έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο παχέος εντέρου και στομάχου.

3. Χρήση αντιηλιακού.

Το αντιηλιακό με παράγοντα προστασίας SPF 30 ή μεγαλύτερο βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου δέρματος.

4. Συχνή κατανάλωση λαχανικών και φρούτων.

Θα πρέπει να λαμβάνουμε τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή μιας σειράς καρκίνων, όπως του στόματος, του τραχήλου, της τραχείας και του οισοφάγου.

5. Μείωση κατανάλωσης ζάχαρης.

Τα τρόφιμα ή ποτά με πολλή ζάχαρη τείνουν να έχουν περισσότερες θερμίδες, ενώ οδηγούν σε υπερινσουλιναιμία που επάγει καρκινικά μονοπάτια.

6. Εμβολιασμός έναντι HPV και ιού ηπατίτιδας Β.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) αποτελεί αιτία καρκίνου τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες και επίσης μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του κόλπου, του πέους, του πρωκτού και του στόματος.

Τα κορίτσια μπορούν να κάνουν το εμβόλιο μεταξύ 9 και 26 ετών και τα αγόρια από 9 έως 21 ετών. Τα άτομα που έχουν τον ιό της ηπατίτιδας Β έχουν 100 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του ήπατος, αλλά ο έγκαιρος εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση.

7. Συστηματική άσκηση.

Οσοι ασκούνται συστηματικά είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού ή της μήτρας.

8. Διακοπή καπνίσματος.

Ο καπνός εξακολουθεί να είναι η πρώτη τροποποιήσιμη αιτία θανάτου.

9. Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ.

Οι άνδρες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα και οι γυναίκες ένα.

10. Προληπτικοί έλεγχοι.

Μια ποικιλία προληπτικών εξετάσεων είναι διαθέσιμη, όπως μαστογραφία για καρκίνο μαστού, κολονοσκόπηση για καρκίνο παχέος εντέρου, μέτρηση PSA για καρκίνο προστάτη ή έλεγχος σπίλων για τον καρκίνο του δέρματος.

Ο Θάνος Δημόπουλος είναι καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, τ. πρύτανης του ΕΚΠΑ