Η οθόνη του κινητού, του υπολογιστή, ακόμα και της τηλεόρασης μπορεί να βλάψει τα μάτια μας οδηγώντας σε ένα σύνδρομο γνωστό ως «σύνδρομο όρασης υπολογιστή» ή «ψηφιακή καταπόνηση».

Αφορά ουσιαστικά ένα σύνολο προβλημάτων που σχετίζονται με την όραση και προκύπτουν από την παρατεταμένη χρήση όχι μόνο του κινητού αλλά σχεδόν κάθε ηλεκτρονικής συσκευής.

Ποια είναι τα συμπτώματα αυτής της καταπόνησης και υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να τα αντιμετωπίσουμε;

Πώς προκαλείται το σύνδρομο ψηφιακής καταπόνησης

Η παρακολούθηση οθονών για μεγάλες χρονικές περιόδους κάνει τα μάτια μας να λειτουργούν υπό μεγαλύτερη πίεση σε σχέση με όταν διαβάζουμε τις σελίδες ενός βιβλίου. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη προβλημάτων όρασης.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι τα γράμματα σε πολλές οθόνες δεν είναι τόσο ευκρινή όσο είναι στην έντυπη μορφή τους. Η αντανάκλαση του φωτός στην οθόνη μπορεί επίσης να προκαλέσει καταπόνηση καθώς δυσκολεύει την εστίαση.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην καταπόνηση των ματιών είναι:

  • Η ακατάλληλη απόσταση των ματιών από την οθόνη.
  • Ο μικρότερος ρυθμός με τον οποίο ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας όταν την κοιτάμε.

Κοινά συμπτώματα

Κοινά συμπτώματα καταπόνησης των ματιών από τις οθόνες περιλαμβάνουν:

  • Ξηρά, ερεθισμένα ή μάτια που «καίνε»
  • Θολή όραση.
  • Δυσκολία στην εστίαση.
  • Ευαισθησία σε έντονα φώτα.
  • Πονοκεφάλος.
  • Πόνος στον αυχένα και τους ώμους.

Για την πρόληψη και τη διαχείριση του συνδρόμου

Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα σε απλές ασκήσεις εστίασης των ματιών. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να εναλλάσσετε αργά την εστίαση σε ένα μακρινό αντικείμενο και έπειτα σε κάτι κοντινό.

Μελέτη διαπίστωσε ότι το να κοιτά κανείς αντικείμενα που βρίσκονται μακριά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων του από την εργασία μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα του συνδρόμου ψηφιακής καταπόνησης.

Τροποποιήσεις στο περιβάλλον εργασίας αλλά και του σπιτιού θα μπορούσαν να είναι επίσης ωφέλιμες. Για παράδειγμα, ο έλεγχος της έντασης του φωτός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντανάκλασης στην οθόνη και επομένως τη μείωση της πίεσης στα μάτια.

Ο ανομοιόμορφος φωτισμός δημιουργεί γενικά περιοχές υψηλής αντίθεσης στις οποίες είναι δύσκολο να προσαρμοστούν τα μάτια σας. Έχοντας ισορροπημένο φωτισμό, μπορείτε να μειώσετε την καταπόνηση και να δημιουργήσετε ένα πιο άνετο περιβάλλον.

Συνίσταται επίσης να τοποθετείτε την οθόνη του υπολογιστή στο ύψος των ματιών ή ελαφρώς πιο κάτω ώστε να μην χρειάζεται να λυγίζετε το λαιμό σας. Το ίδιο ισχύει και για το κινητό.

Επιπλέον:

  • Διατηρήστε μια άνετη απόσταση από την οθόνη (περίπου ένα χέρι) και φροντίστε να έχετε στη δουλειά και στο σπίτι μια αναπαυτική καρέκλα γραφείου για να μειώνεται η πίεση στο λαιμό και την πλάτη σας.
  • Μην ξεχνάτε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας για να παραμένουν ενυδατωμένα.
  • Χρησιμοποιήστε αντιθαμβωτικές μεμβράνες οθόνης.
  • Δοκιμάστε ειδικά γυαλιά που φιλτράρουν το μπλε φως.

Τέλος, μην αμελείτε τις οφθαλμολογικές σας εξετάσεις έτσι ώστε να παρακολουθείτε την υγεία των ματιών σας και να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε εγκαίρως τυχόν προβλήματα.