Όταν σκέφτεστε την καρδιακή προσβολή, πιθανότατα σας έρχεται στο μυαλό η εικόνα ενός μεγαλύτερου ανθρώπου καθώς, σύμφωνα με την κλινική Mayo, τα προβλήματα με την καρδιά συνήθως εμφανίζονται μετά τα 45.

Αλλά γιατί έχουν αυξηθεί τόσο τα περιστατικά σε νέους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19;

Πού οφείλεται αυτή η ανησυχητική τάση;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή περιλαμβάνουν: χρόνιες παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης – παράγοντες του τρόπου ζωής όπως το υπερβολικό βάρος ή το κάπνισμα- και μη τροποποιήσιμοι παράγοντες όπως η γήρανση, το φύλο και το οικογενειακό ιστορικό.

Ωστόσο, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine έδειξε ότι ένα έτος μετά την ανάρρωσή τους από COVID-19, οι ασθενείς είχαν αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως αρρυθμίες, φλεγμονή του καρδιακού μυός, θρόμβους, εγκεφαλικά επεισόδια, έμφραγμα του μυοκαρδίου και καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη κι αν δεν είχαν άλλους παράγοντες κινδύνου ή σοβαρά συμπτώματα.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της πανδημίας, καταγράφηκαν 90.000 περισσότεροι θάνατοι σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των ειδικών, από αίτια που σχετίζονται με την καρδιά, υπογραμμίζει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Cardiovascular Research.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medical Virology, οι περισσότεροι θάνατοι αφορούσαν ηλικιωμένους ενήλικες, αλλά παρατηρήθηκε, επίσης, απότομη αύξηση των θανάτων από καρδιακή προσβολή σε άτομα ηλικίας 25 έως 44 ετών.

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια εξηγεί ότι η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στην καρδιά, που οδηγεί σε αρρυθμίες και καρδιακή βλάβη.

Πρόσφατη δημοσίευση στο Journal of Hypertension προσθέτει ότι πάνω από το 20% των ατόμων που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 και πάνω από το 10% των ατόμων με ήπια συμπτώματα εμφάνισαν υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τους μήνες μετά τη μόλυνση.

Βέβαια ο κορωνοϊός δεν είναι ο μόνος ένοχος…

Τα περιστατικά καρδιακής προσβολής στους νέους δεν αυξήθηκαν μόνο τα τελευταία 4 χρόνια.

Στην πραγματικότητα, ακολουθούν αυξητική πορεία τουλάχιστον από το 2009 λόγω της σταθερής αύξησης παραγόντων κινδύνου, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, αποκαλύπτει φετινή μελέτη στο JAMA.

Πώς θα προστατεύσετε την καρδιά σας

Ασκηθείτε

Συνδυάστε την αερόβια γυμναστική με την προπόνηση ενδυνάμωσης.

Η αερόβια άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα την μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού, ενώ βοηθά την καρδιά να αντλεί αίμα.

Παραδείγματα αερόβιας άσκησης:

  • Γρήγορο περπάτημα.
  • Τρέξιμο.
  • Κολύμπι.
  • Ποδηλασία.
  • Τένις.
  • Σχοινάκι.

Η προπόνηση ενδυνάμωσης, γνωστή και ως προπόνηση με αντίσταση ή με βάρη, βοηθά άτομα που έχουν συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, να το μειώσουν.

Κόψτε το κάπνισμα

Η νικοτίνη στα τσιγάρα είναι μια τοξική ουσία που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, όπως αναφέρει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Η Κλινική Mayo προτείνει αυτές τις στρατηγικές για τη διακοπή του καπνίσματος:

  • Θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης.
  • Αποφύγετε τα ερεθίσματα που σας κάνουν να επιθυμείτε το κάπνισμα.
  • Μασήστε τσίχλα.
  • Καθυστερήστε να ενδώσετε στον πειρασμό.
  • Πηγαίνετε μια βόλτα όταν σας πιάνει η επιθυμία να καπνίσετε.
  • Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης.

Ακολουθήστε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής

Η ενσωμάτωση έξι βασικών τροφών στην διατροφή σας μπορεί να είναι το «κλειδί» για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, μια διατροφή γεμάτη φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά συνέβαλε στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών.

Διαχειριστείτε το άγχος σας

Το άγχος, η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) αλλά και η κατάθλιψη μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ακόμα και σε άτομα κάτω των 40 ετών, αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

Δείτε μερικούς αποτελεσματικούς τρόπους για να καταπολεμήσετε το άγχος εδώ.